Se oversikten: Slik frir partiene til velgerne på andre språk

I stortingsvalg må du være norsk statsborger for å kunne stemme. Men i lokalvalg, som i år, har utenlandske statsborgere stemmerett hvis de har bodd i Norge sammenhengende de siste tre årene (eller, for borgere av de andre nordiske landene, hvis de har bodd i Norge siden 30. juni i år). Det betyr at det er rundt 350 000 utenlandske statsborgere som kan stemme ved årets kommunestyre- og fylkestingsvalg (hvertfall var dette tallet da Faktisk sjekket i fjor). Nok til at flere partier finner det verdt det å utarbeide brosjyrer og sende ut Facebook-annonser på en rekke andre språk enn norsk. Filter Nyheter har spurt kommunikasjonsavdelingene til de store partiene hvilke språk de har valgkampmateriell på. Svarene viser at det i år foreligger slikt materiell på minst 20 forskjellige språk:

  • Arbeiderpartiets sentralorganisasjon kjører i år Facebook-annonser på polsk, litauisk, persisk, arabisk og engelsk. I tillegg har noen av lokallagene valgkampmateriell på andre språk. «Bakgrunnen for dette er at vi ønsker å gjøre informasjon om valget, hvordan man stemmer og hvem som kan stemme, samt informasjon om politikken vi går til valg på, tilgjengelig for flest mulig velgere», skriver kommunikasjonsjef Ingrid Langerud.
[caption id="attachment_8301" align="alignnone" width="756"] Eksempel på arabisk-språklig Facebook-annonsering fra Ap: «Ap vil gi alle muligheten til å jobbe, studere og få seg et sted å bo. Delta i lokalvalget 9. september og stem på Ap». I selve bildet betyr teksten «Bor du i Norge?»[/caption]
  • Sosialistisk Venstreparti ka...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.