Slik er den historiske milliardpakken som skal redde et EU i koronakrise

Aller først, et lite forbehold: Det er delte mening om den ferske avtalen mellom de 27 EU-landene faktisk er «historisk». Nederlands statsminister Mark Rutte vil ikke ha brukt akkurat dét begrepet. Men så fikk han da også fått tilnavnet «Mr. No» under de intensive forhandlingene der europeiske toppledere gjennom fire dager og netter til slutt lot munnbindene falle (om vi skal tro rapportene) og ble enige om hvordan de skal hjelpe seg selv opp av koronakneika. EU-presidenten feiret med en kortfattet, men utvetydig Twitter-melding klokken 05.31 tirsdag morgen: «Deal!». Og Kristian Steinnes, som er professor i moderne europeisk historie ved NTNU i Trondheim og over flere år har forsket på transnasjonale politiske prosesser i Europa, er ikke tvil om at «historisk» er et riktig begrep:

– Det er fordi EU nå tar opp felles gjeld. Det er ikke lenger nasjonalstatene som er ansvarlige for låneopptakene, men i stedet EU som kollektivt tar på seg forpliktelsene. Unionen skal også tilbakebetale dette med sine egne inntekter. Det er historisk, helt nytt og kan sees som et ledd i en føderalisering av EU, sier Steinnes til Filter Nyheter.

Men hvordan ser egentlig avtalen ut? [caption id="attachment_21312" align="alignnone" width="501"] EU-president Charles Michels melding på Twitter grytidlig tirsdag morgen.[/caption]

1. Dette er krisepakken: 750 milliarder euro

Økonomien i flere EU-land er knallhardt rammet av koronapandemien. Det er ventet at bruttonasjonalproduktene i enkelte medlemsland vil krympe med opptil ti prosent i løpet av året. Det er dette krisepakken – døpt «Next Generation EU» – skal bøte på. Totalt skal EU hente 75...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.