Slik ble Pikachu en del av informasjonskrigen (og andre saker du bør få med deg i dag)

Donald Trump stanser umiddelbart subsidieringen av helseforsikring for lavlønte, som millioner av mennesker drar nytte av. Canada lovfester journalisters rett til å ikke avsløre hemmelige kilder. Bare to individer er igjen av en pingvinkoloni på 40 000 i Antarktis, etter at kolonien ble stengt inne i en fjord av et stort isfjell i sommer, og kraftige regnskyll tok knekken på nyklekkede kyllinger mens foreldrene var ute og lette etter mat.

Ellers:

HER BLIR DET OMKAMP: Venstre og Krf varsler omkamp om flere av sakene i regjeringens forslag til statsbudsjett. Nærmere bestemt disse, skriver Aftenposten:

1) Tesla-avgiften (bryter med en avtale om elbilfritak mellom de borgerlige fra mai 2015)
2) Kutt i dagpengene (Krf misliker fjerning av muligheten til å «samle opp» rettigheter over tre år)
3) Kutt i antallet kvoteflyktninger (regjeringen foreslår 1120, langt lavere enn de siste årene)
4) Mindre enn én prosent av bruttonasjonalinntekt til bistand (når ikke Krfs symbolske grense)
5) Avviklingen av skatteklasse 2 (nok en gang et forhandlingstema)
6) Kutt for folkehøyskolene med 25 millioner (samt kutt i studiestøtten på 11 millioner, Venstre ønsker forslaget fjernet)
7) Dyrere barnehage (Krf skal «vurdere opp mot andre saker», ifølge avisen)
8) Mindre økning til jernbane enn vei (Venstre er kritisk)
9) Kutt til dyrevernsorganisasjoner (NOAH, Natur og Ungdom, OIKOS og Norges bygdeungdomslag rammes også, Venstre kritisk)
10) Kutt i bevilgning til kirka (Krf naturlig nok sterkt uenig) 11) Kutt i pressestøtten på 25,7 millioner kroner («rammer først og fremst nummer to-aviser», ifølge Krf).

FINNER INGEN SATSING: Karin Andersen (SV) mener budsjettforslaget fra regjeringen og Sylvi Listhaug (Frp) er nærmest blottet for satsing på integreringstiltak. De to møttes til debatt i Politisk kvarter på NRK fredag morgen. «Jeg klarer ikke å finne noen satsing. Det står stille fra i fjor», sa Andersen, som listet opp konkrete tiltak som ikke har fått plass: Bedre språkopplæring, flere arbeidsmarkedstiltak og større satsning i bydeler hvor det bor mange innvandrere. Listhaug kontret med at det går 17 milliarder kroner til integrering i budsjettet (og dreide debatten over til innvandring): «Det norske samfunnet skal bruke ekstremt store beløp på dem som nå er kommet til Norge og har fått opphold. Og fra 2012 dreier det seg nesten om 80 000 personer. 80 000 personer som skal lære det norske språket. De som er voksne skal i jobb. Barna skal i skole. Dette her skal gå i hop», sa statsråden.

AVLEDINGSMANØVER: «Puigdemont vet utmerket godt at hans grep ikke kommer til å føre til katalansk uavhengighet»Klassekampen har spurt spaniaforsker Marcus Buck ved UiT om hva som egentlig skjer i Catalonia. Buck mener den katalanske presidenten Puigdemont egentlig ikke er interessert i uavhengighet, men at det hele er en avledningsmanøver for å trekke oppmerksomheten bort fra katalansk vanstyre og korrupsjon – og at det katalanske folket vet det. «De fleste katalanere har like stor mistro til den politiske klassen i Catalonia som til den i Madrid», sier Buck.

POKEMON NO: Du kan si mye om de russiske stats-trollene, men det er ikke helt uten kreativitet de jobber for å spre uro og splid i USA: I fjor maktet de å gjøre mobilspillet Pokemon Go til et våpen i informasjonskrigen. Det skjedde som et ledd i en større kampanje («Do Not Shoot Us») som trolig hadde som hensikt å bli forvekslet med Black Lives Matter-kampanjen og øke frykten for politivold blant svarte i amerikanske storbyer, viser en undersøkelse CNN har gjort. 

Gjennom en en Tumblr-konto som kan knyttes til Internet Research Agency, St. Petersburg-selskapet som lager og sprer nettpropaganda på vegne av Kreml, oppfordret de Pokemon-jegere til å spille Go i nærheten av steder der kjente tilfeller av politivold har funnet sted. Spillerne ble også oppfordret til å endre brukernavn i spillet til navnene på ofrene for politivolden, ta skjermdump og spre på sosiale medier. For innsatsen fikk de en mulighet til å vinne gavekort på Amazon.

«Do Not Shoot Us»-kampanjen besto også av, blant annet, en nettside, en Youtube-konto med 200 videoer som er sett over 350 000 ganger, og en Facebook-konto med over 250 000 følgere som nå er fjernet, men som skal ha blitt brukt til å organisere hvertfall en stor protestmarkering.