Slik ble koronavaksiner del av Danmarks strid om asylmottak i Afrika

Før valget i 2019 gikk det danske Socialdemokratiet – søsterpartiet til Arbeiderpartiet – til valg på å stramme inn innvandringspolitikken.  Et nøkkelelement var en kontroversiell plan om å flytte asylbehandlingen ut av Danmark.  Konkret ønsker de at flyktninger som kommer til Danmark skal flys ut av landet til mottak i land utenfor Europa. Her skal de bo mens de venter på svar på søknaden.  Hvis de får asyl, det vil si at de anerkjennes som flyktninger med behov for beskyttelse, er planen at de skal bli i landet mottaket ligger i.  Slik håper den danske regjeringen å redusere antall spontane asylsøkere til null. 

Vanskelig å finne vertsnasjon

Årsaken til at de vil sende asylsøkere ut av hjemlandet, er flere: Socialdemokratiet sier de vil bidra til å stoppe den humanitære katastrofen ved Middelhavet. I sommer vedtok Folketinget en lov som gjør det mulig å sende asylsøkere til mottak i utlandet. Ingen avtale med noen vertsnasjon er ennå på plass, men de har signert en uforpliktende intensjonsavtale med Rwanda.  Danskene forsøkte i fjor å få med seg Norge på å etablere asylmottak i Afrika. Frp, som foreslo noe lignende tilbake i 2009, forsøkte å få dette i havn, men daværende justisminister Monica Mæland (H) satte foten ned. Frp-leder Sylvi Listhaug mener utenlandske asylmottak den gang ble stemplet som både rasistisk, uansvarlig og høyreekstremt. I sommer sa Listhaug til NTB at verden «heldigvis» går framover, noe hun begrunnet med at danske sosialdemokrater nå forsøker å gjennomføre det samme.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.