Slår ned på deling av bilder og info på Krym-halvøya

Okkupasjonsmyndighetene på Krym-halvøya vil innføre endringer i lovgivningen for å i skjerpende grad holde folk ansvarlige for å dele sensitiv militær informasjon på internett, sosiale medier og andre plattformer. Det varsler Russlands okkupasjonsleder Sergej Aksionov på sin Telegram-kanal mandag. Lovinnstrammingen vil gjelde spredning av bilder og videoer om plassering og drift av militære og strategiske anlegg, luftforsvar og andre forsvarssystemer – men også de synlige resultatene av ukrainske angrep. «Jeg mener at de som gjør dette, villig eller uvitende, er fiendens medskyldige, uavhengig av deres motiver – om det skyldes ønsket om å ‘hype’, dumhet eller ondsinnet hensikt» uttaler Aksionov i pressemeldingen. Der minner han også om at slike «overilte handlinger» undergraver sikkerheten, skader de væpnede styrkene og hjelper fienden i å utføre «terrorangrep på russiske territorier».

Russland har de siste ukene blitt rammet av et stort antall ukrainske droneangrep. Bilder og videoer har florert av såvel angrep på skyskrapere i Moskva, som av det kantrende russiske krigsskipet Olenogorsky Gornyak i Svartehavet som ble rammet av ukrainske sjødroner.


FENGSLET: En Frp-politiker i Vestfold er fratatt medlemskapet i partiet som følge av en straffesak der han er siktet for flere forhold: seksuelt krenkende adferd, trusler, forsøk på kjøp av seksuelle tjenester fra mindreårige og narkotikalovbrudd. – Selv om ingen er skyldig fram til det er tilstrekkelig bevist, kan vi basert på saken ikke ha tillit til at vedkommende skal representere partiet, sier Anni Skogman, leder av Frps organisasjonsutvalg, til NRK. Den aktuelle mannen, som også er listekandidat i høstens valg, ble pågrepet av politiet 11. august og ble i Vestfold tingrett besluttet varetektsfengslet i fire uker. Han erkjenner ikke straffskyld, men har ifølge fengslingskjennelsen forklart å ha mottatt nakenbilder fra noen av de fornærmede jentene.


  • TEGN ET ABONNEMENT PÅ FILTER: 100 KRONER I MÅNEDEN FOR PAPIRMAGASIN OG FLERE NYHETSBREV. Et abonnement på Filter Nyheter gir deg blant annet månedsmagasin i postkassa og et rykende ferskt nyhetsbrev på mail hver ukdag klokka 07.00. Abonnementet har ingen bindingstid. Klikk her for å teste!

SNART AVGJØRELSE I VALGTUKLING-SAK: Påtalemyndigheten i Fulton County i Georgia i USA er denne uka ventet å legge fram sin innstilling for storjuryen i saken der Donald Trump risikerer sin fjerde strafferettslige tiltale på fire måneder. (Ja vi -vet- det begynner å bli vanskelig å holde sakene fra hverandre).  Georgia er delstaten der Trump blant annet ringte sjefen for valgmyndighetene og ba ham «finne» de 11780 stemmene presidenten manglet i opptellingen for å slå Biden. En rekke av Trumps rådgivere, advokater og støttespillere – nærmere 20 i tallet – har vært under etterforskning i sakskomplekset, som omfatter alt fra trakassering av valgarbeidere til løgnaktige vitnemål og ulovlig kopiering av programvare fra et stemmetellingslokale. Innkallingen til storjuryen kan bety at en tiltale er rett rundt hjørnet.


STATSMINISTER GÅR AV: Det er regjeringskrise i Latvia etter at de tre partiene i sentrum-høyre-koalisjonen som har sittet i posisjon siden 2019 har røket uklar. Statsminister Krisjanis Karins har levert sin oppsigelse etter at hans koalisjonspartnere nektet å godta et forslag om omrokeringer knyttet til Karins visjon om å innlemme såvel agrarparti som miljøparti og en venstreparti i koalisjonen. Hans parti velger nå ny statsministerkandidat, som så må få mandat av president Edgars Rinkevics og flertall i parlamentet før han kan danne ny regjering, melder Deutsche Welle. Neste parlamentsvalg i Latvia er først i 2026.