Skulle være valgobservatør, fikk reise betalt av Putin-venn

En rekke merkelige hendelser under et besøk som «valgobservatør» til den russiske hovedstaden Moskva i midten av september, endte fredag i at Sverigedemokraterna-politiker og riksdagsmedlem Pavel Gamov måtte forlate sitt eget parti.

Aftonbladet avslørte tidligere i uken at Gamovs reise, som ble foretatt mot partiledelsens vilje, ble betalt av en russisk stiftelse knyttet til en av Putins nære medarbeidere.

Samtidig har det høyrepopulistiske nettstedet Nyheter i dag (med bånd til Sverigedemokraterna) publisert en større og ganske vill reportasje om Gamovs moskvabesøk:

SD-politikeren skal blant annet ha truet russerne med å fortelle media at valget var rigget dersom han ikke fikk hjelp til å ordne et ekstra hotellrom for seg selv og to kvinner han hadde sjekket opp.

Han insisterte også på at russerne tok en større barregning, truet sin egen sekretær og drakk seg full dagen før besøket i et valglokale, heter det i artikkelen.

  • Oppdatering: I en første versjon av denne teksten het det at Pavel Gamov er fra «Sosialdemokraterna». Det riktige er selvfølgelig «Sverigedemokraterna».