Skjult lydopptak av gråtende barn i grensepolitiets varetekt ryster USA: Dette er Trumps «nulltoleranse»

Undersøkende journalister i ProPublica publiserte mandag kveld et opptak gjort i skjul av en av de mange situasjonene de siste ukene der barn har blitt adskilt fra sine foreldre etter å ha blitt pågrepet av det amerikanske grensepolitiet for ulovlig grensepassering. Omlag 2300 mindreårige, flere av dem i barnehagealder, har i løpet av halvannen måned blitt holdt internert av myndighetene i USA mens foreldrene fengsles andre steder. Praksisen er innført av Donald Trumps administrasjon som et avskrekkingstiltak mot ulovlig innvandring, men er regnet som rettighetsbrudd av FN og som barnemishandling av den amerikanske barnelegeforeningen. I opptaket nedenfor, som ifølge ProPublica stammer fra forrige uke og er gjort av en anonymisert person som ville dokumentere barnas fortvilelse, har en gruppe på ti barn fra land i Mellom-Amerika nylig blitt tvunget bort fra sine voksne reisefølger: https://www.youtube.com/watch?v=PoncXfYBAVI&feature=youtu.be Barna i opptaket skal være omlag fire til ti år gamle. Mens noen av dem gråter høylytt og roper på «mamma» eller «pappa», ber en seks år gammel jente fra El Salvador en besøkende representant fra konsulatet om å få ringe en tante på et telefonnummer hun har pugget utenat. Samtidig som flere av barna gråter samtidig, høres en mann fra grensepolitiet som (etter alt å dømme) spøker om situasjonen. «Her har vi jo et orkester, vi mangler bare en dirigent», sier han i opptaket.

Barn interneres i store bur

Barna som blir adskilt fra familiemedlemmene de ankom med kan ifølge dagens regelverk holdes i store, provisoriske interneringsleire i inntil 72 timer før de får sengeplass i mottak eller fosterhjem. Grensepolitiet la mandag ut denne videoen fra et av anleggene med internerte i Texas, etter at en gruppe pressefolk ti...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.