Sju døde etter ny skytetragedie i USA

NY SKYTETRAGEDIE I USA: Seks er drept og fire er på sykehus med skader av ukjent omfang etter at en bevæpnet person åpnet ild på et Walmart-shoppingsenter i Chesapeake i VirginiaGjerningsmannen, hvis navn i skrivende stund ikke er offentliggjort, skal ha vært ansatt ved senteret og er død etter øyensynlig å ha begått selvmord, opplyser politiet. De har ikke kjennskap til hva som var hans motiv eller indikasjoner på at vedkommende tidligere skal være kjent for politiet. 

Udåden er den andre masseskytingen på tre dager som setter en støkk i USA, etter at fem ble drept på en LHBTQ-klubb i Colorado i helga.


VM-RELATERTE NYHETER: Toppsjefen i dansk fotball langer ut mot Fifa etter regnbuebind-nekten og vil bytte ut Gianni Infantino som Fifa-president, melder NRK. Som én av flere nasjoner valgte Danmark å droppe bruke det såkalte Onelove-kapteinsbindet etter trusler fra Fifa om sportslige konsekvenser. «En ting er hva vi opplever på pressemøter og så videre, men at spillerne våre blir stilt i en slik situasjon der de trues med sportslige sanksjoner, det er veldig kritikkverdig» sa styreleder Jesper Møller i det danske fotballforbundet på en pressekonferanse i Doha i dag.

I Norge har fotballforbundets etiske komité gjort klart gjennom et debattinnlegg i Aftenposten at de ikke lenger har tillit til Infantino. «Fifa under Infantinos ledelse svikter ambisjonen om at fotballen skal kunne gi varig bedring av menneskerettighetene i landet. De har åpenbart ikke tatt de grep som må til, for å reformere egen organisasjon og ta oppgjør med en kultur som har gjort Qatar-VM mulig», skriver komiteen. 

Det er verdt å lese om danske Ekstra Bladets møte med to vestafrikanske gutter – 17 og 18 år – i Qatar. Deres familier solgta alt de eide for å sende dem til petrostaten i Midtøsten for å tjene penger både til seg selv om de som var igjen hjemme, men agenten som fikk penger for å skaffe dem stillinger i byggeindustrien holdt ikke det han lovet, og først for et par måneder siden lyktes det dem å få jobb i et vaktselskap som er engasjert av Fifa under mesterskapet. Likevel hevder de å  fortsatt ikke ha fått noen lønn, mens de lever under bevoktning i en migrantarbeiderleir i ørkenen. 


  • Nå får du Filter Nyheters spesialmagasin om sportsvasking og den mørke siden av Qatar-VM på kjøpet når du kjøper et årsabonnement. Klikk her for å bestille! 

MÅ KANSKJE ENDRE REGLENE: Et utvalg i Arbeiderpartiet vurderer om alle medlemmer i lag som Nidaros sosialdemokratiske forum og Oslo arbeidersamfunn skal telles når det skal avgjøres hvor mange delegater hvert lag skal få på årsmøter eller hvert fylke skal få på landsmøter. Tall VG har fått innsikt i viser at partilag-kometen Nidaros, der tidligere nestleder Trond Giske på kort tid har rekruttert flere tusen medlemmer i en tid der partiet ellers faller som en stein på målingene, har rundt 50 prosent medlemmer bosatt utenfor Trøndelag.OPPRØR PÅ IPHONE-FABRIKK: Uro ved de kinesiske fabrikkene til Foxconn, som fysisk produserer Apple-telefoner og annen forbrukerelektronikk til markeder over hele verden, har vært et av de mest synlige tegnene på hvordan frustrasjon mot knallharde covid-tiltak og dårlig ledelse har brygget seg opp blant landets arbeidere. I natt startet det som ser ut som et av de mest omfattende demonstrasjonene så langt ved selskapets «flaggskip-fabrikk» i industribyen Zhengzhou, der hundrevis skal ha forlatt internatene de bor på, enkelte skal ha vært i klammeri med opprørspoliti og vakter i heldekkende smitteverndrakter, og overvåkingskameraer og vinduer blitt smadret. Den utløsende faktoren skal ha vært en utsettelse av bonusutbetalinger, rapporterer Reuters.