Torry Pedersen gir seg som sjefredaktør i VG  og Gard Steiro tar over;  boligprisene i Oslo endte med en oppgang på 23,3 prosent i fjor, og terrorfrykten i Tyskland gir krav om sentralisering av politimyndighetene. Ellers:

 
 
SD har tatt sakseierskap fra andre partier
Sverigedemokratenes oppslutning stikker stadig dypere. Partiet har nå eierskapet til tre av åtte saksfelt, ifølge en fersk måling gjort av Inizio for Aftonbladet. I tillegg til flyktning- og innvandringsspørsmål mener nå velgerne at SD har den beste politikken på eldreomsorg (før: Sosialdemokratene) og forsvarspolitikk (før: Moderaterna). I tillegg har SD firedoblet andelen sin på et område som skolepolitikk, og er bare to prosentpoeng fra Sosialdemokratene på «Sveriges økonomi». «SD feier med ubønnhørlig kraft de andre partiene mot politikkens utmarker. (…) Det er enormt oppsiktsvekkende. Partistrategene bør snarest tenke ut en grunnleggende kriseplan om de vil unngå at neste valg blir et blodbad», skriver Aftonbladet-kommentator Lena Mellin, som kaller tallene «den mest skremmende meningsmålingen jeg har lest i mitt liv».

 

«Kan bli annen jakt»
Om man skal tro alle anekdotene om aggressiv ulv i inngangsdøra denne uka, er det på tide å minst mobilisere Heimevernet for å beskytte hedmarksbefolkningen fra styggen. Men i dag kom rundt 800 ulvemotstandere på tunet til stortingspolitikerne i Oslo for å demonstrere mot miljøminister Vidar Helgesen (H) fram til statsråden møtte de andre partiene i «ulveforliket» (Ap, KrF og Frp) klokka 14. Erna Solberg forsøkte i morges å dempe gemyttene med å åpne for ulvejakt – med mange forbehold. «Det er for tidlig å gi klare svar om veien fram nå, Om det ikke blir lisensjakt i vinter, så kan det bli annen jakt, men avhengig av ny dokumentasjon av skader og skadepotensial med en økende ulveflokk», sier statsministeren til VG.

 
 
Opprør etter masseovergrep
«Sånt skjer», sa den indiske delstatsministeren G. Parameshwara etter at en rekke kvinner skal ha blitt utsatt for beføling av grupper av menn i trengselen under nyttårsfeiringen i Bangalore. Ministeren legger skylda på unge indiske kvinenr som «prøver å kopiere de vestlige, ikke bare i tankesettet, men også i bekledningen». Kvinnerettighetsgrupper, en føderal minister og tvitrere med hashtagen #MassMolestation er blant dem som nå angriper uttalelsen, samtidig som politiet beskyldes for å ikke ha registrert ofre som tok kontakt på stedet. Også  politikeren Abu Azmi (beryktet for å ha villet straffe voldtektsofre i 2014) skylder på at kvinnene hadde vist for mye hud. «Der det er bensin, blir det brann, om man søler sukker så kommer maurene», uttalte han i går. Hendelsene har igjen satt søkelyset på Indias enorme problem med voldtekter og seksuell trakassering som ofrene ikke tør å anmelde på grunn av stigma og represalier.

 
 

Dømt etter fangedrap
Den israelske soldaten Elor Azaria ble i dag dømt for forsettlig drap på palestineren Abdel Fattah al-Sharif i en militær domstol, etter at han i mars i fjor ble filmet mens han skjøt den anholdte mannen på bakken lenge etter at soldater hadde fått kontroll på ham. Videoen av det henrettelseslignende drapet ledet til internasjonal fordømmelse, men opinionen i Israel har vært splittet, blant annet med politikere på høyre fløy som mener drap på palestinske angripere skal være straffrie.