Sjekk hvor mange milliarder regjeringen bruker på klimatiltak de ikke vet om funker

«Usikker», «vanskelig» og «svært krevjande» å anslå. Slik omtaler regjeringen ved Klima- og miljødepartementet effekten av egen klimapolitikk. Klimaloven sier at statens utslippsmål skal «så langt som mulig være tallfestede og målbare». Regjeringen er lovpålagt å hvert år redegjøre for hvordan Norge kan nå klimamålene, og klimaeffekten av fremlagt budsjett. Statsbudsjettet som ble lagt fram i høst er første gang regjeringen legger fram en «klimaselvangivelse» på denne måten. Men i dette dokumentet er det knapt med tall og målbarhet på klimapolitikken. Nylig ble den tyske kansleren Angela Merkels klimaløft «energiwende» slaktet av Tysklands riksrevisjon for mangel på «åpenhet om kostnader», «meningsfulle data» og «kontroll».

«Transparent, forutsigbart, sikkert og billigst»

I innledningen skriver regjeringen at «verkemiddelbruken i klimapolitikken bør vere transparent, føreseieleg og innrettast slik at måla for klimapolitikken blir nådd med størst mogeleg sikkerheit og til lågast mogleg kostnader for samfunnet». I forordet til delen om klimaeffekt fremhever regjeringen fem ganger på én side at det er «krevende» å finne ut. Det er både metodisk og faglig svært krevende å «anslå den fulle effekten av både ny og etablert politikk på utviklingen i klimagassutslippene, og å tidfeste effekten på utslippene». For å vise hva regje...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.