«Shopper» avhoppere i Afghanistan: Slik kan IS true Vesten med ny terror

Amerikanske og afghanske styrker kom i mars 2018 over store mengder propagandamateriale produsert av IS-K i Jowzjan-provinsen nord i Afghanistan.

– Disse organisasjonene er svært tålmodige. De vet hvordan de skal posisjonere seg i perioder med relativ tilbakegang og gjøre seg klare til gjenoppblomstring. Det er det vi ser nå, sier Andrew Mines.

Mines er ekspert på Den islamske staten (IS) i Afghanistan og forsker ved George Washington University.

To uker er gått siden Taliban erklærte Afghanistan et islamsk emirat under deres kontroll. Den norske regjeringen har i ettertid fastholdt at den delen av det internasjonale oppdraget som handlet om å sikre at landet ikke ble et arnested for internasjonal terror, var vellykket:

«Det oppnådde vi ganske tidlig», sa statsminister Erna Solberg til Aftenposten 16. august.

Flere jihadistgrupper opererer imidlertid fortsatt i Afghanistan og FN anslår at opptil 10 000 fremmedkrigere holder til i landet.

Torsdag 26. august ble et grufullt bevis på IS-gruppens kapasitet, da mer enn 180 personer ble drept og mer enn 200 skadet i et selvmordsangrep ved Kabul flyplass. 13 amerikanske soldater var blant de drepte i angrepet.

Eksperter Filter Nyheter har snakket med, sier jihadist-gruppene i Afghanistan utgjør en betydelig trussel mot sivilbefolkningen. Men de mener også det er fare for at gruppene på sikt kan bli i stand til å gjennomføre internasjon...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.