Sharice (38) er definitivt den første åpent lesbiske MMA-utøveren med juseksamen i Kongressen

Fra venstre: Sharice Davids, Christine Hallquist, Ilhan Omar.
Kvinner utgjør halve befolkningen i USA, men bare to av ti representanter i kongressens nedre kammer var kvinner fram til valget, 84 stykker. Fire av femti stater hadde aldri valgt en kvinne til Representantenes Hus noen gang. Trump og Me Too-bevegelsen hadde fått et utall kvinner til å plukke opp hansken, med eller uten politisk erfaring. Veteraner og partiledere blant demokratene ble avblåst i forsøk på å fortelle kvinnene at de måtte «vente på tur». «Ain´t nobody got time for that!»-stemningen bidro til at nær 600 kvinner stilte til valg for kongressen og guvernørstillinger. De droppet gamle forestillinger om at de måtte snakke om meritter, og for all del ikke nevne familieforpliktelser. Barna ble med i valgkampreklamer, vitnesbyrd om seksuell trakassering ble løftet og familiehemmeligheter og narkotikamisbruk og gjeld ble skrevet på kontoen for nyttige og kompetansefremmende erfaringer fremfor skandale. Dette valget skulle bli «kvinnenes år».

Ble det egentlig noen kvinnebølge?

  • I skrivende stund er totalt minst 118 kvinner valgt inn i kongressen
  • Minst 102 ble valgt til «Huset», en økning på over 21 prosent. 35 av disse er nyinnvalgte, mens 65 beholder sine gamle plasser.
  • I «overhuset» Senatet er to av tolv valgte kvinner nye, mens ti beholder sine gamle seter.
I Senatet var kun en tredjedel av setene på valg, ettersom senatorene sitter for seks år av gangen, og ikke alle velges samtidig. Er det nok til å kalle det en kvinnebølge? En trenger ikke være mat...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.