35 minutter Kina ikke vil du skal se: – Situasjonen er kritisk, sier norsk regissør

Fra dokumentarfilmen «Do Not Split»

– Slik jeg ser det, er Beijing i ferd med å omforme Hong Kong til en hvilken som helst annen by i fastlands-Kina, sier Anders Hammer til Filter Nyheter. Den prisbelønte norske journalisten og dokumentaristen filmet protestene i Hong Kong sommeren og høsten 2019. Nå er resultatet, dokumentarfilmen «Do Not Split», Oscar-nominert for beste kortdokumentar. Reaksjonene fra Beijing har ikke latt vente på seg. Mediehus i Kina er bedt om å tone ned dekningen og ikke ha direktesending av årets Oscar-utdeling som vil foregå natt til mandag norsk tid. I Hong Kong vil ikke Oscar-utdelingen vises direkte på TV for første gang på 52 år, men den kan fremdeles ses online.  Parallelt pågår det rettssaker mot flere journalister og aktivister i Hong Kong. Senest torsdag ble frilansprodusenten Choy Yuk-ling funnet skyldig og ilagt bot for metodene hun brukte da hun etterforsket en voldshendelse i fjor sommer der 45 personer ble skadet og der Hong Kong-politiet har blitt anklaget for å ikke bryte inn. Fredag forrige uke ble 73-år gamle Jimmy Lai, mediemogul, milliardær og grunnlegger av den pro-demokratiske avisen Apple Daily, dømt til 14 måneders ubetinget fengsel for hans rolle i protestene i 2019. Lai mottok i fjor Pressefrihetsprisen av Reportere uten grenser fordi Apple Daily, under Lais lederskap, fortsatt har våget å åpent kritisere kinesiske myndigheter. – S...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.