Seks sjokkerende avsløringer fra lekkasjene om Kinas konsentrasjonsleire

De siste årene har vitnesbyrd fra tidligere innsatte gjort verden oppmerksom på at Kina de siste årene har opprettet regelrette konsentrasjonsleire. Der interneres etniske og religiøse minoriteter under påskudd av en «videreutdannelse» som i praksis betyr årelang og knallhard indoktrinering og hjernevask uten kontakt med familie og venner. Satellittbilder har vist at leirene, som er opprettet en rekke steder i Xinjiang-regionen nordvest i landet, stadig utvides med flere bygninger og større areal. Hvor mange som har sittet internert i leirene vet ingen, men flere anslag tyder på at det dreier seg om flere hundre tusen, kanskje over en million mennesker. Det gjør i tilfelle programmet til den største masse-interneringen av etniske og religiøse minoriteter verden har sett siden Den andre verdenskrig. Størsteparten av de internerte tilhører de muslimske folkegruppene som utgjør nesten halvparten av befolkningen i regionen. Den største av dem er uigurene. I mange år har de vært utsatt for varierende grad av diskriminering og undertrykking fra majoritetssamfunnet. Selv om de fleste uigurer er fredelige har ekstremister stått bak opprør og terrorangrep som har tatt livet av over 200 kinesere de siste ti årene. Nå har to store lekkasjer av hemmeligstemplet dokumentasjon fra Det kinesiske kommunistpartiet kastet ytterligere lys på interneringsleirene. Den første lekkasjen ble omtalt i New York Times 16 november, den andre av medier som samarbeider i

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.