Onsdag kveld ble verden vitne til Trump-mobbens forsøk på å kuppe det amerikanske parlamentet på oppfordring fra presidenten selv.

Kongressens sikkerhetsvakter og politi ble presset til side av hundrevis av aggressive demonstranter, som til slutt inntok kongressbygningen, knuste vinduer og ramponerte interiøret, mens de postet bilder av seg selv mens de satte seg ved talerstoler og inntok kontorer.

Visepresident Mike Pence måtte evakueres ut av kongressalen få timer ut i det som skulle være kongressens sertifisering av valgresultatet. Andre politikere, ansatte og reportere tilstede måtte søke tilflukt selv.

Fire personer er døde etter angrepet. Her er bilder og videoer fra den dramatiske kvelden og natten:

Stormet kongressen

Frilansjournalisten Marcus J. DiPaola var tilstede og filmet da mobben presset seg inn dørene i kongressbygningen. 

Her fra innsiden:

 

Video fra innsiden viser opprørere som inntar kongressen, angriper politiet, samt sikkerhetsvaktenes forsøk på å holde dem tilbake ved bruk av pepperspray og batonger.

Sikkerhetsvaktene var altfor få til å holde tilbake mobben:

Enkelte tok seg til et form for stillas, heiste seg opp til andre etasje på utsiden av bygningen, og banket på rutene til senatsfløyen:

Videoer som dette, som viser at politiet godtar å la seg avfotografere av opprørerne i selfies, har opprørt mange amerikanere:

Reuters bildeserie på Twitter viser folk bærende på store sørstatsflagg, og som trenger seg inn på kontorene til kongressmedlemmene.

En av dem satt seg i stolen ved demokrat Nancy Pelosis skrivebord. Hun har en av de mektigste rollene i opposisjonen som underhusets ordstyrer (noe tilsvarende stortingspresidenten i det norske systemet). Han tok med seg et dokument fra Pelosis kontor, kom seg ut i sikkerhet, og poserte med papiret utenfor:

En mann som har blitt mye avbildet i mediene det siste døgnet, er fyren utstyrt med et eksentrisk «viking-kostyme», og et flagg festet til et spyd. Han er en kjent agitator for QAnon-konpirasjonsteorien, og er observert ved flere demonstrasjoner og tilstelninger. Her blir han intervjuet av frilansjournalisten Ford Fischer på gata den 12. desember:


Blant opprørerne var også personer som denne mannen, som bar en genser med påskriften «camp Auschwitz».

Politikere gjemte seg bak bord og stoler

Et tjuetalls kongressmedlemmer og reportere gjemte seg oppe på galleriet idet opprørerne kom inn i kongressalen, hvor representantene var samlet for å sertifisere valget.

Huffington Posts kongressreporter publiserte et bilde av politiet som står inne i kongressalen og sikter ut av glassvinudene ut mot gangen utenfor. De skyter inn i salen», meldte han.

Getty Images fotosjef Win MacNamee var inne i bygningen under angrepet, og tok bilde av en opprører utstyrt med full stridsvest og tykke, store strips.

Etterhvert inntok nasjonale sikkerhetsstyrker bygningen, og brukte blant annet tåregass for å få opprørerne drevet ut.

 

Stemmesedlene ble reddet ut av kongressalen av stabsansatte. Senator Jeff Merkley mener de ellers ville blitt brent opp av angriperne:

Angrep journalister

«Drep pressen» var et av slagordene som ble brukt av kuppforsøkerne onsdag. Kameraer og annet opptaksutstyr ble smadret.

BuzzFeed-reporter Ellie Hall rapporterte a opprørene ropte «vi er i krig. Vi er kommet for å drepe».

Et kamerateam fra avisen Washington Post ble arrestert og ført bort fra området av politiet, angivelig for å ha filmet utenfor kongressbygningen. Fotografen i makkerparet filmet bortvisningen.

Journalist Marcus DiPapola filmer her hvordan angriperne presser mot politiet, som beskytter seg ved å stå tett sammen med skjoldene oppe. Opprørerne brukte politiets gjerder til å blokkere politiet. «Fyr av en sektormine og og la de alle dø», skal en av opprørerne ha sagt om politiet, ifølge DiPaola.

En av Fox News’ kongressreportere, Jason Donner, har publisert bilder av ødeleggelsene i senatsfløyen i kongressen. Knust glass og ramponerte podier ligger strødd i gangene:

Slik så kontoret til et senatsmedlem ut etter gårsdagens hendelser:


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.