Se oversikten: Disse yrkene er hardest rammet av permitteringer nå

Statistisk sentralbyrå (SSB) har i mars gjort en haste-analyse av det enorme bykset i arbeidsledighet i Norge som følge av korona-krisen. Kortversjonen er at risikoen for oppsigelse eller permittering er mye større for de som har lav inntekt, lav utdanning og kommer fra familier med lav inntekt. Kvinner er mer utsatt enn menn, unge er mer utsatt enn eldre og innvandrere er mer utsatt enn norskfødte, konstaterer SSB etter å ha sett på alle nye søknader om dagpenger fra 2. til 22. mars. Her er noen av funnene:

1) De med lav utdanning rammes hardest

De som mangler utdanning utover grunnskolen eller videregående, dominerer nå arbeidsledighetsstatistikken kraftig: Blant nordmenn uten fullført videregående var hele 55 000 registrert som arbeidsledige da analysen ble gjennomført – og siden det har tallet økt mye.

2) Ansatte i butikker, restauranter, hoteller og frisører røk først

Folk som holder seg hjemme i stedet for å shoppe, samtidig som hoteller og spisesteder står tomme, fører til at mange tusen ansatte står uten arbeid i disse bransjene:

3) Stor overvekt av kvinner blant de permitterte

Denne grafen viser hvordan prosentandelen av kvinner som har søkt dagpenger er mye høyere enn andelen menn i alle alderskategorier:

...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.