PST-sjefen: Sandberg skjødesløs – men tidligere statsråder kan ha vært like ille

Skal man tro PST-sjef Benedicte Bjørnland bør opposisjonspolitikerne trå ganske varsomt når de kritiserer Per Sandberg for dårlig informasjonssikkerhet og for å ha eksponert seg for spionasje fra land som Russland og Kina: – Det er skjødesløst det han har gjort. Det er en beklagelig sak. Det er muligens sensitiv informasjon på avveie. Men den typen informasjon er fremmed etterretning på jakt etter i Norge hele tiden, kontinuerlig. Etterretningstrykket mot politikere, Stortinget og regjeringen - det pågår «as we speak». Det å trekke denne saken ut og si at «dette her er så alvorlig» - vel, jeg synes vi skal se det i et litt større perspektiv, sier Bjørnland. – Hvor naive er andre politikere på dette området? – Jeg håper jeg tar feil, men jeg hadde ikke blitt veldig overrasket – når historien skal skrives – om nåværende og tidligere stortingspolitikere og tidligere regjeringsmedlemmer, har gjort noe av det samme, sier Bjørnland til Filter Nyheter. Hun vil ikke gå inn i enkeltsakene som PST kjenner fra før. – Vi har eksempler fra alle avskygninger av politiske partier om at ting kan bli bedre. Det er ikke noe eksklusivt for partiene i den nåværende regjering at man har hatt den type hendelser som nå. Jeg vil ikke gradere hvor alvorlig de enkelte hendelsene har vært, men kan si at etterretningstrykket også mot stortingspolitikere som sitter på politikkutforming er stort og vedvarende – sånn sett håper jeg denne saken kan ha forebyggende effekt og virke bevisstgjørende, sier Bjørnland til Filter Nyheter. Hun utdyper: – Også på Stortinget og i partiene diskuterer man saker som er av høy interesse for fremmede makter. Det kan for eksempel være  hvor det er nasjonen Norge går i et utenrikspolitisk tema - hvis de vet at i opposisjonen har man et sånn og sånn blikk på akkurat dette, kan det være noe man vil utnytte sin  fordel. Rådgivere, stortingspolitikere - a...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.