Kritiserer «ekstremister» blant norske homofile og sier ingen bør flagge legningen sin

Basim Ghozlan, forstander ved Det islamske forbundet (Rabita-moskeen) i Oslo. (Foto: Pål Nordseth)

 

  • Sammenligner homofili med alkoholproblemer
  • Sier ingen bør «flagge» legningen sin
  • Mener Islam Net-lederen tenker for svart/hvitt og at muslimer må være mer ydmyke
  • Kaller Pride-paraden et «sirkus» han fraråder imamer å delta i
  • Kritiserer «ekstremister» blant norske homofile
  Uavhengig av hva som fikk Omar Mateen til å skyte 102 mennesker på homseklubben Pulse i Orlando for en uke siden, har massakren satt søkelyset på muslimers anstrengte forhold til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT). Basim Ghozlan (51), styreleder i Rabita-moskeen og inntil nylig styremedlem i Islamsk råd, er sentral i de muslimske miljøene i Oslo og en av premissleverandørene i debatter om Islam. Ghozlan har de siste dagene kranglet med Kjetil Rolness og andre kritikere på Facebook om homosyn, stilt opp i debatter og er sitert i en rekke medier i kjølvannet av terrorangrepet. Men ofte føler han folk misforstår ham med vilje, at han er sitert for løsrevet, eller at et norsk ord han ikke har forstått rekkevidden av blir slått stort opp.  

– Snakker forbi hverandre

På fredag, som også var første dag av Oslo Pride-festivalen, brukte Filter Nyheter derfor nesten halvannen time på å forsøke å komme til bunns i hva Ghozlan mener om homofili og ikke-heterofile muslimer. – Hva sier Islam om lesbiske, homofile, bifile og transpersoner?

– Disse ordene fantes ikke i gamle dager. Da ble det brukt andre ord for å beskrive fenomenene som fantes da. Det handlet først og fremst om å utføre seksuelle handlinger utenfor ekteskapet, og det er ingen tvil om at det strider mot islamske retningslinjer. Når vi snakker om emnet i dag, mener jeg vi gjør en feil, at vi bagatelliserer nyansene. Vi bruker et begrep, homofili, som om alt er likt og at alle forstår hva det betyr, men det er ikke riktig. Folk snakker ofte f...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.