Saksøker staten for å stemple ham som «utenlandsk agent»


Beskjeden ovenfor er den Georgij Sjentemirov er pålagt å legge ut hver gang han publiserer innlegg i sosiale medier. Den lyder:

«DETTE MATERIALET ER PRODUSERT OG DISTRIBUERT AV DEN UTENLANDSKE AGENTEN SJENTEMIROV GEORGIJ ROSTISLAVISJT, SOM ER REGISTERT SOM UTENLANDSK AGENT, ELLER ER TILKNYTTET AKTIVITETEN TIL DEN UTENLANDSKE AGENTEN SJENTEMIROV GEORGIJ ROSTISLAVISJT».

37-åringen har saksøkt det russiske justisdepartementet.

– Du ble erklært en utenlandsk agent fredag 31. mars i år, i likhet med en rekke andre russiske kollegaer som nå bor utenfor Russland. Hvordan fant du ut at du var ført opp i dette registeret?

– Vennene mine og kollegaer begynte å ringe meg. Akkurat da gikk jeg på tur med hunden, jeg hadde ikke med meg telefon, og kona mi fortalte meg om alle oppringningene da jeg kom hjem. Jeg begynte å ringe folk tilbake, åpnet Facebook Messenger – og så et titalls meldinger. De aller fleste gratulerte meg, fordi det å være utenlandsk agent nesten er regnet som et tegn på ærlighet og integritet i en del av den russiske befolkningen.

– Vet du hva som var begrunnelsen?

– For å havne i registeret som utenlandsk agent...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.