Russlands mål: Landkorridor fra Donetsk til Moldova


MÅLET ER LANDKORRIDOR TIL MOLDOVA: Den russiske forsvarstoppen Rustam Minnekaev sier til Interfax (gjengitt av Reuters) at landets mål med den pågående fasen i Ukraina-krigen er å etablere full kontroll over både Donbas-regionen i øst og hele sør-Ukraina. Det vil gi landet kontroll over viktige ukrainske forsvarsfasiliteter, havnene langs svartehavskysten som Ukraina bruker til utskiping av sine eksportvarer, og en kopling ikke bare til Krim-halvøya, men til den russisk-dominerte utbryterrepublikken Transnistria i Moldova. Russiske styrker har økt intensiteten i artilleriangrepene langs hele frontlinja, forsøker å etablere et offensiv mot Kharkiv-regionen og har rykket inn i en rekke landsbyer i Donbas det siste døgnet.

50 HENRETTET I BUTSJA: Granskere fra FN slår fast at 50 sivile ble drept under den russiske, månedslange okkupasjonen av Butsja utenfor Kyiv. Det melder AFP. Flere endte sine dager med en summarisk henrettelse, noe som betyr at russerne gjorde seg skyldige i krigsforbrytelser. Totalt i Kyiv-regionen er antallet drepte sivile flere enn 1000, ifølge lokalt politi. Samtidig viser ferske satellittbilder fra Mariupol det som kan være massegraver. Lokale myndigheter sier ifølge AP at hele 9000 drepte er begravet i slike, i russiske forsøk på å skjule sine overgrep mot sivilbefolkningen i byen.

HVEM ER FARLIG? «Klimaaktivister opplever å noen ganger bli fremstilt som farlige og radikale. Men de farlige radikale er de som øker produksjonen av fossil energi», sa FNs generalsekretær António Guterres da...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.