To døgn etter at Wagner-leder Jevgenij Prigozjin avblåste sitt halsbrekkende opprør mot den russiske militærledelsen har målskiven for hans mange rants, forsvarsminister Sergej Sjoigu, vært i Ukraina og inspisert troppene. Hvertfall hvis vi skal tro det russiske statseide nyhetsbyrået Ria, som melder at ministeren var særlig opptatt av organiseringen av støttefunksjoner til «den spesielle militæroperasjonen» og tilrettelegging for «trygg utplassering« av soldater, og en video publisert av forsvarsdepartementet (uten bilder som kan sted- eller tidsverifiseres).
Det er i tilfelle første gang Sjoigu viser seg offentlig etter det 24 timer lange militsopprøret som fredag sjokkerte Kreml og resten av verden ved å trekke sine 25 000 soldater ut av krigssonen i Ukraina, innta storbyen Rostov, ta kontroll over flere militære installasjoner i Voronesj-regionen og starte ferden mot Moskva med en konvoi av pansrede kjøretøy.
Det startet med flere Telegram-videoer der Prigozjin avfeide selve rasjonalet for å krige i Ukraina og anklaget Sjoigu for å ha beordret dødelige luftangrep mot Wagner-posisjoner.
Underveis i opprøret skal de selv blant annet ha skutt ned seks angrepshelikoptre og ett militærfly og tatt livet av av flere soldater fra den regulære russiske hæren. I hovedstaden rakk man å slå full alarm, stanse utgående flyvninger og mobilisere forsvaret før konvoien brått stanset lørdag formiddag og soldatene i den semi-private hæren ble sendt tilbake til de okkuperte delene av Ukraina. Da hadde Vladimir Putin vært på TV og kalt mytteriet et svik og en «kniv i ryggen på folket», mens Belarus-diktator Aleksandr Lukasjenko angivelig forhandlet frem en avtale der Prigozjin går i eksil og både han og soldatene slipper straffeforfølgelse.
I dag erkjenner statsminister Mikhail Misjustin at Russland opplevde en utfordring for stabiliteten og oppfordrer folket til å slutte rekkene om president Putin.
Amerikanske medier meldte søndag at USAs etterretning i midten av forrige uke satt på solid og troverdig informasjon om at Wagner-hæren planla et opprør, men gikk ikke ut med det de visste i frykt for å bli anklaget for å stå i ledtog med Prigozjin.
- Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter i juni eller juli, går halve summen til den russiske avisa Mediazona. Den ble stiftet av Pussy Riot-aktivister i 2014 og er nå en av få uavhengige, Putin-kritiske redaksjoner som jobber mot det russiske publikummet. Klikk her for å lese mer!
HORMONBEHANDLING AV BARN STRAMMES INN: Helsedirektoratet går inn for at barn under 18 år kun skal få medikamentell behandling for kjønnsinkongruens i spesialisthelsetjenesten.
Direktoratet varslet i starten av juni at hormonbehandling, pubertetsblokkere og kirurgi for transpersoner under 18 år kan bli definert som «utprøvende behandling», noe som innebærer at det bare skal kunne tilbys hos Nasjonal Behandlingstjeneste for Kjønnsinkongruens (NBTK) Rikshospitalet. Da vil private aktører og kommunale tjenester, som Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS), ikke lenger kunne tilby behandling med pubertetsblokkere og hormoner til barn og unge.
Begrunnelsen er at behandlingens effekt og sikkerhet ikke er godt nok dokumentert, at det er usikkerhet knyttet til hormonbehandling hos barn og unge, særlig på lang sikt, og at det er forsket for lite på denne pasientgruppen. Ingun Wik, avdelingsdirektør ved HKS, fortalte på dagens NRKs Nyhetsmorgen at hun frykter sentraliseringen er uheldig for de yngste som trenger kontinuitet og å snakke med de samme folkene i forbindelse med utredning, kartlegging og oppfølging av deres psykososiale helse. Hun frykter innstrammingen vil få konsekvenser: «Jeg vil si det er så dramatisk som at mange mister livsviktige medikamenter, rett og slett. Og at de ikke får den behandlingen som de skulle ha hatt». Per nå har HKS stor pågang med 90 personer på venteliste, og har derfor inntaksstopp.
Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager
Klikk på bildet og bli abonnent i dag.