Russland vil ha snarlige «folkeavstemninger» i Ukraina

FORBEREDER «FOLKEAVSTEMNINGER»: Mens ukrainske styrker fortsetter fremrykkingen sørover og østover og så smått har begynt å ta kontrollen over områder inne i Donetsk-regionen, som er Russlands uttalte hovedmål med krigen, forbereder lokale, prorussiske separatistmyndigheter snarlige folkeavstemninger de mener skal vise at folket ønsker å innlemmes i Russland. Det skjer også i Kherson-regionen helt sør i Ukraina, der «terrorhandlinger utført av ukrainske myndigheter og av Nato» brukes som begrunnelse. Spørsmålet er selvsagt i hvilken grad et folk som bokstavelig talt lever med geværmunninger rettet mot seg, kan sies å delta i en fri folkeavstemning. Dagens mest skremmende videoklipp er filmet i en av de frigjorte landsbyene i Donetsk – der det ifølge det ukrainske forsvaret regner russiske brannbomber.

FORTSATT SKEPTISK TIL SVERIGE: Til tross for landenes historiske stormaktsrivalisering er den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan kanskje statslederen i Nato med tettest forhold til Vladimir Putin. De to møttes seinest i forrige uke under toppmøtet til Shanghai-gruppen i Usbekistan. I et ferskt intervju med amerikanske PBS avklarer Erdoğan at han mener alle okkuperte landområder, inkludert Krym-halvøya, må returneres til Ukraina for at det skal bli fred. Mindre oppløftende er det at Erdoğan ikke ser ut til å være særlig på glid i spørsmålet om finsk og svensk Nato-medlemsskap, og fas...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.