Russland vil ha snarlige «folkeavstemninger» i Ukraina

FORBEREDER «FOLKEAVSTEMNINGER»: Mens ukrainske styrker fortsetter fremrykkingen sørover og østover og så smått har begynt å ta kontrollen over områder inne i Donetsk-regionen, som er Russlands uttalte hovedmål med krigen, forbereder lokale, prorussiske separatistmyndigheter snarlige folkeavstemninger de mener skal vise at folket ønsker å innlemmes i Russland. Det skjer også i Kherson-regionen helt sør i Ukraina, der «terrorhandlinger utført av ukrainske myndigheter og av Nato» brukes som begrunnelse. Spørsmålet er selvsagt i hvilken grad et folk som bokstavelig talt lever med geværmunninger rettet mot seg, kan sies å delta i en fri folkeavstemning. Dagens mest skremmende videoklipp er filmet i en av de frigjorte landsbyene i Donetsk – der det ifølge det ukrainske forsvaret regner russiske brannbomber.

FORTSATT SKEPTISK TIL SVERIGE: Til tross for landenes historiske stormaktsrivalisering er den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan kanskje statslederen i Nato med tettest forhold til Vladimir Putin. De to møttes seinest i forrige uke under toppmøtet til Shanghai-gruppen i Usbekistan. I et ferskt intervju med amerikanske PBS avklarer Erdoğan at han mener alle okkuperte landområder, inkludert Krym-halvøya, må returneres til Ukraina for at det skal bli fred. Mindre oppløftende er det at Erdoğan ikke ser ut til å være særlig på glid i spørsmålet om finsk og svensk Nato-medlemsskap, og fastholder at sistnevnte land er «en krybbe for terrorisme» og at «terroristene har infiltrert parlamentet». Transkripsjon her.


  • Kjøp et abonnement på Filter for å få med deg alle de gode nyhetsbrevene våre! Spis frokost med morgen-brevet Filter KAFFE hver dag, bli savvy med strømkrisebrevet Filter KALDDUSJ, deprimert med klimabrevet ELENDIG FREDAG, og vennegjengens wokeste med Filter X og Filter KONSPI. Koster ikke penger engang. Hvertfall ikke de første 30 dagene (deretter koster det litt). Klikk her for å lese mer!

FORSØKTE Å FÅ BENÅDNING AV TRUMP: Matt Gaetz, republikansk politiker i Representantenes hus, skal ha forsøkt å få en forebyggende benådning av USAs tidligere president Donald Trump, skriver Washington Post. Gaetz etterforskes for tiden av justisdepartementet for om han har betalt for sex, om han hadde sex med en 17-åring og for sexhandel. Sistnevnte handler om at han skal ha betalt kvinner for å reise over statlige grenser, for å ha sex med dem. Selv benekter han alle anklagene og kaller dem en heksejakt.


TILBAKESLAG FOR TRANSPERSONER I VIRGINIA: Fredag vedtok USAs delstat Virginia nye retningslinjer som krever at transkjønnede elever får tilgang til skolefasiliteter og programmer i samsvar med kjønnet de «ble tildelt ved fødsel». Retningslinjene gjør det vanskeligere for elever å bytte kjønn eller navn på skolen, da familien må sende inn juridisk dokumentasjon for å gi barna rett til å endre dette i skolens offisielle registre. Og selv hvis dette blir gjort, gir retningslinjene lærerne tillatelse til å nekte å kalle barna deres nye navn eller kjønn hvis det går i mot lærernes «grunnlovsfestede rettigheter» om ytringsfrihet på bakgrunn av personlig eller religiøs overbevisning


BILL GATES TOK OVER: Da verdens statsledere for tre år siden så vidt begynte å høre om den nye virussykdommen Covid-19, og naturlig nok brukte noe tid på å stable på plass en koordinert, umiddelbar respons, var fire globale helseorganisasjoner kjappe med å fylle vakuumet med sin ekspertise og sine relasjoner til den medisinske industrien. Dermed skjedde det en stillfaren, men ubønnhørlig maktforflytning fra demokratiske institusjoner til private aktører uten den samme transparensen, skriver Politico i en stor gravesak gjennomført i samarbeid med den tyske avisa Die Welt. Organisasjonene, med Bill Gates’ vaksinestiftelse i spissen, brukte milliarder på bekjempe smittespredningen, men nådde ikke målene de satte seg og sviktet særlig fattige land. De utnyttet dessuten situasjonen til å befeste sitt kontaktnett i vestlige land og motarbeidet initiativ for å fjerne patentbeskyttelsen på vaksinene.


Støtt Filter

Vil du bidra litt ekstra til Filter Nyheters kritiske gravejournalistikk og hjelpe oss å finansiere letingen etter nye avsløringer? Bli Filter-fadder.

Din donasjon hjelper studenter å få gratis Filter-abonnenemet. Nå kan du donere en valgfri sum til ordningen Filter FADDER, der hver krone matches av oss og går til Filter-abonnementer til studenter ved høgskoler og universiteter vi samarbeider med. Fyr av en donasjon med VIPPS til 73 15 46, eller les mer her