Russland sier styrker trekkes tilbake fra Ukraina-grensa

Ukrainian combat training center staff and U.S. Army mentors watch as BMP-II's from the 1st Battalion, 28th Mechanized Infantry Brigade engage targets during a live-fire training exercise at the Yavoriv Combat Training center on the International Peacekeeping and Security Center, near Yavoriv Ukraine, on March. 16. The live-fire exercise is part of a block of instruction taught by Ukrainian combat training center staff, who are mentored by members of the Joint Multinational Training Group-Ukraine. JMTG-U is a coalition made up of servicemembers from the Canada, Denmark, Lithuania, Poland, the United Kingdom, the United States and Ukraine who are dedicated to developing the combat training center and building professionalism in the Ukrainian military. The exercise incorporated dismounted infantry, armored vehicles, mortars, heavy machine guns and automatic grenade launchers. Ukrainian Soldiers advanced through several objectives and were faced with wire obstacles that were cleared with explosives. (Photo by Sgt. Anthony Jones, 45th Infantry Brigade Combat Team)

BLANDA SIGNALER: OK, det er -litt- tidlig å puste ut ennå, men det russiske forsvarsdepartementet melder i dag at noen av soldatene som er utplassert langs den ukrainske grensa er i ferd med å trekke seg tilbake. Sammen med Vladimir Putins uttalelser mandag om at han fortsatt er åpen for en diplomatisk løsning på konflikten er det de klareste tegnene på russisk de-eskalering siden krisa startet med oppbygning av militære styrker i høst. Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO sier forsvarsalliansen ikke har observert tropper som trekker seg ut eller andre konkrete tegn på deeskalering, men at uttalelsene fra Moskva gir grunn til «forsiktig optimisme».

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa de ville tro på Russlands uttalelser om tilbaketrekning når de kunne se det med egne øyne. Britenes statsminister Boris Johnson sa tirsdag ettermiddag at etterretning om situasjonen «fortsatt ikke var oppmuntrende» og at blandede signaler sendes fra Moskva for øyeblikket.

Tidligere i dag sa en talsperson for det russiske utenriksdepartementet at «15. februar 2022 vil gå inn i historien som den dagen vestlig krigspropaganda slo feil» – et tegn på at narrativet som selges hjem i Russland er at det er Vesten som har egget til krig.

Litt andre signaler fra utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og forsvarsminister Odd-Roger Enoksen (Sp) sin pressekonferanse i morges: De oppfordrer fortsatt de rundt 100 norske statsborgerne de har oversikt over at befinner seg i Ukraina til å komme seg hjem. «Målet er å holde ambassaden åpen i det som kan bli en krevende situasjon», sa Huitfeldt om den nedbemann...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.