Russiske Rosneft fikk tilgang til sensitive data om norsk havbunn

UNDERBRUK AV ROSNEFT FIKK FULL TILLIT: Et datterselskap av det russiske oljeselskapet Rosneft har i mange år hatt tilgang til sensitiv data om den norske havbunnen, avslører Aftenposten i dag. RN Nordic Oil startet opp i Vika i 2012 og kjøpte straks inn data om blant annet seismikk og geofysikk for over 300 millioner kroner. Kort tid senere fikk selskapet tilgang til databasen Diskos, som ifølge Riksrevisjonen inneholder informasjon av «svært sensitiv og verdifull karakter» og «tildels konfidensiell informasjon». RN Nordic Oil har også fått tilgang til data om et område ved Jan Mayen. Rosneft har den russiske staten som hovedeier og drives av tidligere visestatsminister Igor Setsjin, som er kjent for tette koplinger til Vladimir Putin og den russiske etterretningstjenesten. Forskere sier til Aftenposten av det er naivt å tro at informasjon som tilflyter Rosneft i Norge, ikke deles videre.


SIAN-LEDEREN I RETTEN: Lederen av den høyreradikale, muslimfiendtlige organisasjonen SIAN påberopte seg nødverge og erkjente ikke straffskyld da han i dag sto tiltalt i Oslo tingrett for å i ha sprayet tre personer med såkalt forsvarsspray. Hendelsene skjedde i forbindelse med SIANs koranbrenninger på Tøyen, Stovner og Mortensrud i Oslo. Lars Thorsen, som tidligere er straffedømt for muslimhets, omtaler tilfellene som «krigssituasjoner» og mener seg utsatt for drapsforsøk, benekter at demonstrasjonene hans har som hensikt å framprovosere voldsbruk og mener koranbrenningene skjer for å bekjempe «samfunnsproblemet» Oslo politikammer. Vår dekning av rettssaken finner du i denne Twitter-tråden. FLERTALL FOR REN H/FRP-REGJERING: Høyre og Frp har nå så høy oppslutning i det norske folk at den borgelige siden ville fått flertall på Stortinget, selv med Venstre og Krf under sperregrensa. Det ifølge en ny Norstat-måling som gir de to partiene til sammen 83 plasser på Stortinget. Frp går frem til 14,4 prosent, og det skyldes folks misnøye med mindre kjøpekraft, mener partileder Sylvi Listhaug. Arbeiderpartiet måles igjen til under 20 prosent oppslutning, men nestleder Bjørnar Skjæran mener morgendagens statsbudsjett vil gi regjeringspartiet et løft. «Det vil være et budsjett for vanlige folk der vi viser at vi prioriterer å stille opp for vanlige folk i denne krisen», sier han til NRK.


VIL PRODUSERE MINDRE OLJE: Verden skriker etter mer energi, men resesjonsspøkelset har likevel senket oljeprisen såpass de siste ukene at oljekartellet Opec+ etter alt å dømme vil bestemme seg for å senke produksjonen kraftig på dagens produksjonskvotemøte. En kilde til Reuters mener at det kan bli pumpet opp to millioner færre oljefat daglig – et kutt like stort som det som ble gjennomført etter at pandemien brøt ut i 2020. I Det hvite hus er nervøsiteten stor for hva dyrere bensin kan bety for mellomvalget i november. 


NYVALG I DANMARK: Danmarks statsminister Mette Fredriksen oppløser Folketinget og skriver ut nyvalg. Dermed må danskene tilbake til stemmeurnene i starten av november. Fristen for å velge nytt parlament går ut først neste år, men sosialdemokraten Fredriksen hadde blitt møtt med et mistillitsvotum reist av støttepartiet Radikale Venstre (R) dersom hun ikke hadde oppløst det nå. Bakgrunnen er Fredriksens kontroversielle ordre om å avlive all oppdrettsmink i Danmark under coronapandemien. En rapport har slått fast at statsministeren villedet befolkningen da beslutningen ble tatt. Hun går nå til valg på en koalisjon med R og Socialistisk Folkeparti, melder Politiken

Ha en fortsatt god onsdag! Hilsen Filter-redaksjonen

  • Klikk på den gule knappen for å lese mer om våre abonnenter. Takk for din støtte!