Russisk kontroll på atomkraftverk – Stoltenberg advarer mot kraftigere våpen

UNDER RUSSISK KONTROLL: Zaporizjzja-kraftverket i Ukraina er nå under russisk kontroll, skriver The Guardian. Atomkraftverket, som er Europas største og i noen timer i natt var truet av brann etter at en av bygningene ble truffet av et prosjektil, er fortsatt bemannet av ukrainske ansatte. Det er ikke registrert økte strålingsnivåer etter nattas brann, men den ukrainske atomkraft-etaten advarer mot svært alvorlige utslipp dersom det mister tilgangen på kjølevann, eller reservoarer av brukt brensel treffes av missiler, bomber eller artilleriild. Situasjonen overvåkes av FN og det internasjonale atomenergibyrået har tatt initiativ til samtaler med de stridende parter for å forhindre en atomkatastrofe.


Det har vært kraftige reaksjoner fra hele verden mot at russisk krigføring øyensynlig satte et atomkraftverk i fare – selv om kraftverket skal være bygget for å tåle bomber og er sikret med automatiske mekanismer for nedstengning ved uhell. Norge er blant landene som ber om et hastemøte i Sikkerhetsrådet om faren for brann og nedsmelting i ukrainske atomreaktorer. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg brukte hendelsen, sammen med skyting på skoler, sykehus og boligområder, for å beskrive den russiske krigsmaktens hensynsløshet i en tale i dag. «Men dagene som kommer blir sannsynligvis verre, med mer lidelse, død og ødeleggelser, når Russland bringer inn hardere våpen», sa Stoltenberg.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.