MANGLER STYRING, SAMHANDLING OG EFFEKTIVT CYBERFORSVAR: Noen av konklusjonene i Riksrevisjonens rapport om IT-systemene Forsvaret bruker i sine operasjoner:
- «Forsvarsdepartementet har over tid ikke greid å realisere effektive og sikre informasjonssystemer som understøtter Forsvarets operative evne».
- «Forsvaret har mangler i evnen til å oppdage og stanse digitale angrep».
- «Kommando- og kontrollinformasjonssystemer med ulik teknologi påvirker mulighetene for samhandling».
(Les det ugraderte sammendraget av rapporten her).
– En av de mest alvorlige rapportene vi noen gang har lagt frem, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Den detaljerte krititikken er sikkerhetsgradert, men problemene revisjonen peker på er en kombinasjon av svak sikkerhet i informasonssystemer, at systemene ikke fungerer sammen og at Forsvarsdepartementets styring er for dårlig. – Det kan få alvorlige konsekvenser for rikets sikkerhet, sier riksrevisoren til VG.
Ap og Sp skylder på forgjengerne og kaller manglene «en mildt sagt uheldig arv fra Høyre-regjeringen» som dagens regjering angivelig har tatt tak i.
TEGN OG SYMPTOMER: «Helt siden slutten av 90-tallet har jeg stilt meg undrende til dette «faget» og rollen NNPF [Norsk narkotikapolitiforening] har spilt overfor utdanningsinstitusjonen», forteller Pål Frogner, lektor ved Politihøgskolen, i et intervju med Filter Nyheter. Frogner mener at det «faglige grunnplanet» var «fullstendig fraværende» da studieemnet ble tatt inn på høgskolen.
Politihøgskolen har nylig endret navn på studieemnet «for å sikre at studiene ikke forveksles med kurs i regi av NNPF», forteller Nina Skarpenes, rektor ved Politihøgskolen. Samtidig benytter høgskolen seg fortsatt av to pensumbøker som også har blitt brukt i kursene til Norsk narkotikapolitiforening (NNPF). Les hele artikkelen her.
- Filter Nyheter har i en serie artikler satt søkelys på den omstridte Norsk narkotikapolitiforening og dens samrøre med norsk politi. Vil du støtte dette arbeidet kan du tegne et abonnement på Filter. Klikk her for å lese mer
FIKK SKRYT AV… PESKOV? Gratulerer til Elon Musk med å ha klart å twitre seg til en «honourable mention» fra selveste Kreml: Det er et «positivt steg» at den uforutsigbare Tesla- og Space X-gründeren lanserer en plan for fred i Ukraina, sa talsmann Dmitrij Peskov på dagens pressebriefing i Moskva.
Musks plan, «outlined» på sosiale medier mandag denne uka, i form av en avstemning og fire punkter i spennet fra naivt (hold en ny folkeavstemning, respekter denne) til fornærmende (la Russland beholde Krym-halvøya), vakte ellers forakt hos de fleste andre enn russiske klakører og propagandakanaler – Volodomyr Zelenskyj svarte med en egen avstemning: «Hvilken Elon Musk likte du best. Den som støttet Ukraina / Den som støtter Russland»; mens Ukrainas ambassadør til Tyskland la fra seg yrkessjargongen et øyeblikk: «F— off is my very diplomatic reply to you».
I Oslo er Russlands ambassadør til Norge, Tejmuraz Otarovitsj Ramisjvili, i dag kalt inn på teppet til Utenriksdepartementet for å formelt bli informert om det norske synet på innlemmelsen av fire ukrainske regioner: «Dette er et soleklart brudd på folkeretten (…) Fiktive folkeavstemninger endrer ikke dette», ble Ramisjivili fortalt, ifølge en pressemelding fra departmentet. EU-landene kalte inn Russlands ambassadører i en koordinert reaksjon allerede mandag.
SKREMMER MED MISSILER: Nord-Korea sendte i natt et ballistisk missil over japansk territorium og utløste et nødvarsel på mobiltelefoner, radio og høyttaleranlegg nord i landet om å søke dekning for nedfall.
Det er den siste i en rekke rakettoppskytinger nordkoreanerne gjør som respons på USA og Sør-Koreas gjenopptagelse av store marineøvelser, men den første som passerer over Japan siden 2017.
Den japanske forsvarsministeren Yazukazu Hamada sier landet «ser på alle alternativer, inkludert såkalte motangreps-kapabiliteter, og utelukker ingenting» som svar. Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol advarer nordkoreanerne om en «resolutt respons». USAs toppdiplomat for Sørøst-Asia sier oppskytingen var destabiliserende, men at døra til dialog er åpen.
Missilet skal ha hatt en rekkevidde på 4000 kilometer – nok til nå store deler av Øst-Asia – og landet i Stillehavet.
- Foto: Forsvaret
Vi tar hatet på alvor
Klikk her for å bli abonnent
I åtte år har Filter Nyheter jobbet målrettet med å avdekke fremveksten av høyreekstreme, raseideologiske og muslimfiendtlige miljøer i Norge og verden.
Gjennom kritisk og gravende journalistikk har vi avslørt hvem nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen er – og hva de står for. Vi har omtalt hvordan Anders Behring Breiviks begrunnelse for 22. juli-terroren er hyllet ved møter for «hvite nasjonalister» i Oslo. Vi har avslørt hvordan partiet Alliansen er blitt en arena for tenåringer og unge menn som omfavner jødehat og nazistiske manifester. Vi har overvåket grumset i norske kommentarfelt og lukkede Facebook-grupper, og dokumentert forbindelser mellom ulike aktører på politikkens ytre høyre-side i Norge og utlandet.
I 2023 og 2024 fortsetter vårt arbeid med å belyse og avsløre miljøer og aktører som deler rasisme, jødehat og muslimfiendtlighet. Det gjør vi fordi det er viktigere enn noensinne.
Fordi vi tar hatet på alvor.
Klikk her for å bli abonnent