Rhipto-sjefens forsvarer i retten: – Staten viser sitt kalde janusansikt

Nellemanns forsvarer, advokat Fredrik Berg ved Fend advokatfirma, og Henriksens forsvarer, advokat Anders Brosveet ved Elden advokatfirma. Foto: Harald S. Klungtveit

– Om et advokatfirma bruker sitt overskudd skapt på høye timesatser til å ta med alle de ansatte til St. Tropez og drikke mange flasker rosévin på strandbar, med et lite foredrag kanskje om advokatetikk mens alle sover, så kan de gjøre det.

Slik startet bedrageritiltalte Christian Nellemanns (57) forsvarer Fredrik Berg fra Fend advokatfirma forsvarernes prosedyre i Oslo tingrett onsdag.

Med eksempelet fra Sør-Frankrike ønsket Berg å vise at den Lillehammer-baserte foreningen Rhiptos pengebruk var irrelevant dersom retten landet på at foreningen hadde rett på millionene den hadde akkumulert på konto.

Økokrim har de siste ukene lagt fram eksempler på Rhiptos pengebruk som inkluderer innkjøp av kniver til over 600 000 kroner, en hytte på fjellet, to biler og flere kostbare turer til destinasjoner som Hellas og Maldivene som påtalemyndigheten mener har privat karakter.

Rhiptos direktør Nellemann står tiltalt for å ha bedratt Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet for over 47 millioner kroner i bistandspenger over en periode på fem år. Rhiptos visedirektør Rune Henriksen (47) står tiltalt for medvirkning.

Tirsdag la påtalemyndigheten ned påstand om henholdsvis fem og to og et halvt års fengsel for de tiltalte og et erstatningsbeløp til departementene på 38,6 millioner kroner.

Både Nellemann og Henriksen nekter straffskyld. De hevder deres avtaler med departementene tillot at Rhipto kunne bygge opp et overskudd gjennom den forhåndsgodkjente timeprisen for arbeidet som de skulle utføre.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.