Regnbuenekt og mumlende nasjonalsanger: Dette vil vi huske fra tidenes mest skandaløse VM

Hvilke lag som går videre i mesterskapet og hvilke som må dra hjem, kan du lese overalt ellers. Her oppsummerer vi de viktigste utenomsportslige nyhetene fra de første to ukene med verdens oppmerksomhet rettet mot lilleputtlandet i Midtøsten, der en søkkrik befolkning lever luksuriøst på bekostning av rettighetsløse arbeidsinnvandrere og både kvinner og homofile krenkes på daglig basis.


22. november: På den første kampen til Iran nekter spillerne å synge nasjonalsangen. Det gjør de i protest mot regimet i hjemlandet som slår ned de mange demonstrasjonene med brutal vold. Samtidig buer iranske supportere høylytt. Også på pressekonferansen før kampen gjør den iranske kapteinen det klart at han ikke støtter regimet.

Sju av VM-nasjonene får avslag på å spille med kapteinsbind i regnbuefarger og påskriften «OneLove», en sympatierklæring med kampen for LHBTQ-rettigheter. Spillerne trues med gult kort ved kampstart dersom de trosser avslaget.

Det belgiske fotballandslaget må dessuten fjerne ordet «kjærlighet» fra drakter og treningstøy med regnbuefarger. En dansk tv-journalist får tilsnakk fra politiet og krav om å fjerne «OneLove»-bindet under sending. En amerikansk journalist blir anholdt for bruk av regnbue-t-skjorte (Fifa beklager senere hendelsen). Wales-fans får regnbue-hatter konfiskert før kampstart.

En av det tyske herrelandslagets største sponsorer trekker seg i protest mot at laget føyer seg etter Fifas regler.


23. november: Toppsjefe...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.