Regjeringen hevder Frps skogforslag vil bryte Parisavtalen – Feil, sier jussekspert

Fremskrittspartiet og Regjeringen forhandler nå på bakrommet om den store planen for hvordan Norge skal klimaomstilles de neste ti årene. Presseoppslagene de siste ukene, helt siden før planen ble lansert i januar egentlig, tyder på at forhandlingene er harde: Frp har nylig gått høyt på banen og sagt at partiet mener Norge må gjøre som EU, nemlig å regne CO2-opptaket fra skogen for å nå klimamålet for 2030. Regjeringen, med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i spissen, har avvist forslaget tvert. Statsråden sier at forslaget rett og slett betyr at Norge vil bryte Paris-avtalen. Partiets energipolitiske talsperson Terje Halleland sier til Filter Nyheter at han rett og slett ikke tror på at det stemmer, og bedyrer at Frp «absolutt» støtter opp om Parisavtalen, i tillegg til Norges klimaavtale med EU. Hvem har rett - og hva handler dette rabalderet om?

Derfor er skogen en snakkis

Norge har lovet FN å kutte utslippene sine med 55 prosent innen 2030. Norge har avtalt med EU å samarbeide om hvordan vi skal nå målet. Vi har lenge samarbeidet med EU om hvordan vi skal kutte i industrien, som er gjennom kvotesystemet. Den store klimaplanen regjeringen lanserte i januar, handler om de andre sektorene: Landbruk, bygg og transport. Skogens evne til å ta opp karbon, og utslippene vi forårsaker når vi bygger ned natur, har frem til nå blitt holdt utenfor, i et eget regnestykke litt «på siden» av resten. Det som skjedde i desember i EU, var at unionen bestemte seg for å bli karbonnøytral innen 2050 - i likhet med flere andre land i verden. Karbonnøytralitet betyr enkelt sagt at det skal være balanse mellom hvor mye karbon et land slipper ut, og hvor mye det tar ut av atmosfæren - for eksempel ved hjelp av skog. Det går rett og slett ikke an å ha mål om karbonnøytralitet uten å ta med skogen. Årsaken til at det er så mange lan...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.