Razzia mot klimaaktivister i Tyskland

RAZZIA HOS RADIKALE KLIMA-AKTIVISTER: Tysk politi har utført ransakinger i minst elleve boliger som del av en etterforskning av klimaaktivister i sivil ulydighet-gruppen Letzte Generation («Siste generasjon»). Den siste tida har gruppen vært mest kjent for å blokkere rullebaner på flyplasser og for mediestunt med suppekasting i kunstgallerier, men det skal være en aksjon mot oljeraffineriet PCK Schwedt i april i år som er bakgrunnen for etterforskningen. Da aktivister lenket seg fast inne på området måtte leveransene i en av de viktigste rørledningene til Berlin stanses en periode.

Det er foreløpig uklart hva aktivistene er siktet for. Så sent som i midten av november avviste den tyske sikkerhetstjenesten BfV at Letzte generation utgjør noen trussel mot nasjonal sikkerhet. BfV-sjef Thomas Haldenwang kalte det da «nonsens» at klimaaktivistene var i ferd med å utvikle seg i militant retning.ORDFØRER I DOBBELTROLLE: I Vågå i Gudbrandsdalen er ordfører Harald Sve Bjørndal en av tre grunneiere i en stor, kontroversiell og konfliktfylt hytteutbygging på Jettefjell. Det totale arealet fjell som er i ferd med å omformes til hyttefelt i Norge, har lenge alarmert naturvernere. Bjørndals prosjekt ble startet mens han var kommunestyrerepresentant, mens planforslaget ble innsendt etter at politikeren fra den lokale Bygdelista ble øverste leder i kommunen. Bjørndal har meldt seg inhabil i saker som berører prosjektet og får skryt fra enkelte meningsmotstandere for å opptre ryddig, mens Naturvernforbundet sier dobbeltrollen er uholdbar: «Det sier seg selv at han har stor innflytelse i korridorene. Det gjelder også i saksgangen og i kraft av hele sin posisjon som ordfører», sier lokallagsleder Nelly Karidatter Einstulen til NRK. Selv sier ordføreren at han gjør sitt beste for å holde avstand til prosjektet når han har på seg politikerhatten.


TROR STRØMKRISA GÅR OVER: «Vårt mål er at Norge skal ha som et fortrinn at vi har tilgang til stabil og billig kraft. Det arbeider vi for. Nå er Europa i en krise grunnet krigen i Ukraina, og bortfall av en stor del av Europas energiforsyning. Det lar seg ikke løse på en natt». Det sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG, samtidig som han avviser å øke strømstøtten dagen strømprisen igjen er på historisk høye nivåer, denne gang også i midt- og Nord-Norge. Støre tror ikke ekstremprisene er den nye normalen, men at nordmenn må forberede seg på måneder med høye utgifter.

Ferske tall fra SSB i dag viser at veksten i norsk økonomi i oktober var 0,0 prosent. Fiske og varehandel trekker snittet nedover.


  • PSST! Er du allerede Filter-abonnent og fornøyd med avisa – hva med å kjøpe abonnement i julegave til venner og familie? Det er svært enkelt – bare klikk her.

KRYPTO-PRINS ARRESTERT: Sam Bankman-Fried ble i natt arrestert i sitt hjem på Bahamas på anmodning fra amerikansk politi. De etterforsker om den fallerte krypto-gründeren har gjort seg skyldig i flere typer finansbedrageri i driften av FTX, verdens nest største kryptovalutabørs (blant annet har bostyret påpekt samrøre mellom børsen og Bankman-Frieds investeringsselskap). Investorene tapte 32 milliarder dollar da FTX brått gikk konkurs for en måned siden. Nå blir 30-åringen, som har tapt en gigantisk personlig formue og risikerer fengsel på livstid, etter alt å dømme utlevert til USA, selv om prosessen kan ta uker. Det blir ikke noe av hans planlagte videointervju med en høring i en komité i Kongressen i dag. New York Times/AP News


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.