Putins reise skaper frykt for ny invasjon i Ukraina

STYRKER SAMARBEIDET MED KINA OG BELARUS: Russland og Kina skal sammen avholde en felles marineøvelse i Østkinahavet, tett på japansk og taiwansk farvann. Øvelsen er planlagt å vare fra onsdag 21. desember og til og med tirsdag 27. desember. Det russiske forsvarsdepartementet poengterte i en uttalelse mandag at hovedmålet med øvelsen er å styrke marinesamarbeidet mellom de to landene.

I går møtte også Russlands president Vladimir Putin presidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko. Møtet har skapt økt frykt i Ukraina for at Belarus selv kommer til å sende inn sine egne soldater fra nord, mens andre mener det kan være en falsk flagg-operasjon for å distrahere og få de ukrainske styrkene til å omgruppere fra fronten i øst til grensen mot Belarus. BBC meldte i natt at Ukraina øker beredskapen mot den nordlige grensa. Så langt har Lukasjenko benektet at Belarus vil bli en deltakende part i krigen, men den siste tidas militære aktiviteter, inkludert fellesøvelsene med Russland, har fått analytikere til å vurdere om Minsk kan gå inn i krigen for å støtte Moskva på et tidspunkt der Kyiv gjør fremskritt i øst og sør, skriver Wall Street Journal. Kremls talsperson Dmitrij Peskov kaller det «tåpelig og ubegrunnet» at Putin reiste til Belarus med dette for øyet, ifølge det russisk-statlige nyhetsbyrået RIA Novosti. På en pressekonferanse etter møtet skrøt Putin av at de to landene sammen har klart å «stå imot» vestlige sanksjoner. 

Selv om Russland er utestengt fra all internasjonal fotball, ringte Putin også til Argentinas president etter VM-seieren. Putin omtalte Argentina som «en av Russlands nøkkelpartnere i Latin-Amerika» like før invasjonen av Ukraina i februar. 
 


AP PÅ FRP-NIVÅ: Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er jevnstore på Norstats siste måling for Vårt Land. Med bare 14,6 prosent oppslutning kunne Jonas Gahr Støre notere et nytt bunnivå for Ap samme formiddag som halvårspressekonferansen hans i statsministerboligen.
Der nektet han for at Arbeiderpartiet er i krise.«Partiet er samlet og godt på lag. Vi har jevnlige møter, med ordførerne våre og fylkespartiene. Det er en krisetid rundt oss, men jeg kunne tenke meg andre scenarioer der partiet er i krise som sådan (…) Jeg har tro på at vi kommer oss opp igjen og får velgerne ned fra gjerdet. Så jeg bruker ikke det ordet», sa Støre til NRK.


  • NÅ HASTER DET MED JULEGAVENE. Kjøp et abonnement på Filter Nyheter og gled dine venner med kvalitetsjournalistikk i 2023. Kjøpet er kjempeenkelt, og nå får du seks utgaver av papirmagasinet og et halvt års full digital tilgang for fem hundre kroner. Klikk her – nå!

PLANLA TERROR I ENGLAND: En 38 år gammel mann med ingeniørjobb i telekom-bransjen er i britisk rett funnet skyldig i å planlegge terrorangrep mot telefon- TV- og radiomaster som del av en plan om å styrte myndighetene. Oliver Lewin drev både rekognosering av mulige mål og aktive forsøk på å rekruttere andre til å aksjonere, skriver BBC News. Ifølge påtalemyndigheten var Lewin drevet av en oppfatning om at Storbritannia er styrt av jødisk elite som tar sine ordre fra Israel, og at koronapandemien var et tegn på fremveksten av et globalt, kinesisk kommunistsystem. Straffen utmåles i januar.


ANKLAGER TRUMP FOR LOVBRUDD: 6. januar-komiteen i Representantenes anbefaler Justisdepartementet å gå etter Donald Trump rettslig for å ha startet et voldelig opprør mot staten («inciting insurrection») samt tre andre føderale forbrytelser. Komiteen navngir en rekke av Trumps allierte fra tiden i Det hvite hus som mulige medskyldige til forsøkene på å stoppe den demokratiske maktovertakelsen i 2021 – deriblant stabssjef Mark Meadows og advokaten Rudy Giuliani.

Nå oppløses komiteen etter alt å dømme når den nye Kongressen, der Det republikanske partiet har flertall i Representantenes hus, trer inn ved nyttår.
 


  • Nylig kom desembernummeret av Filter Nyheter fra trykkeriet! Bestill et abonnement nå for å få dette nummeret i posten. Inneholder blant annet vår tradisjonsrike nyhetskavalkade! Klikk her.


OVERVÅKING AV DISSIDENTER PÅ SOSIALE MEDIER: CNN hevder å ha bevis for at iranske myndigheter overvåker sosiale medier-kontoene til iranske dissidenter. Ingen av Some-gigantene evner å stanse denne hackingen, påpeker kanalen. Menneskerettsorganisasjoner har i årevis advart om muligheten det iranske regimet har til å få tilgang til demonstrantenes mobiltelefoner, og at de på den måten kan fjernstyre og manipulere innholdet. En anonym demonstrant forteller at dette skjedde med henne ved at myndighetene reaktiverte Telegram-kontoen hennes mens hun satt fengslet i det beryktede Evin-fengselet, med mål om å finne ut hvem hun hadde vært i kontakt med. CNN har også funnet at lignende hacke-metoder kan ha blitt brukt mot den avdøde demonstranten Nika Shakarami (16). 


HOTELLKOMPLEKS BESLAGLAGT: Oligarken Oleg Deripaskas luksushotell i Sotsji er beslaglagt av en russisk domstol, melder Financial Times. Deripaska er en av oligarkene som åpenlyst har kritisert invasjonen av Ukraina, men Kreml avviser at dette er årsaken til beslagleggelsen.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.