Putin mobiliserer reservister – fulle fly ut av Russland

PUTIN STRAMMER SKRUSTIKKA: I en forhåndsinnspilt tv-tale som var utsatt fra i går kveld, kunngjorde Russlands president Vladimir Putin i morges en delvis mobilisering som følge av Ukraina-krigen. Mobiliseringen gjelder 300 000 reservister, trår i kraft umiddelbart og gjelder på ubestemt tid, og bare høy alder, svak helse, fengselsdom eller en jobb i rustningsindustrien skal kvalifisere til unntak. 

Kanskje for å forsøke å unngå panikk i befolkningen (direktefly ut av Russland er allerede i ferd med å bli utsolgt) hevder russiske statsmedier at bare vernepliktige og folk med relevant stridserfaring vil få innkallelse – men presidentordren retter seg tydelig mot en langt bredere gruppe av befolkningen, ifølge Financial Times’ Moskva-sjef Max Seddon

Eksperter på de russiske hærstyrkene peker på at det er like viktig at Kreml nå tvinger dagens innrullerte soldater inn i forlengelse av kontraktene deres på ubestemt tid – trolig for å unngå et enormt frafall av vervede når vinteren står for døren.

Putins tale inneholdt ellers de etterhvert velkjente påstandene om at Vesten forsøker å splitte opp Russland, at de planlagte folkeavstemningene om russisk tilhørighet i regioner som Donbass, Kherson og Zaporizjzja skal respekteres, og at Russlands terriotorielle integritet skal forsvares med «alle midler tilgjengelig» (for sikkerhets skyld med en poengtering av at «dette er ikke en bløff»). Det innebærer implisitt en trussel om å ta i bruk atomvåpen dersom ukrainske styrker inntar okkuperte regioner øst i landet (slik de forsåvidt allerede har gjort).


MENNESKERETTIGHETSAKTIVIST FORSØKT DREPT: Russeren Vladimir Osechin er grunnlegger av menneskerettighetsprosjektet Gulagu og sier han for kort tid siden ble forsøkt drept av en person med tilknytning til Kremls fryktede etterretningstjeneste FSB i Biarritz i Frankrike. Ifølge Meduza ble Osechin på forhånd varslet om attentatplanene av gravejournalister i Bellingcat. Han skal da ha evakuert familien fra sitt hjem i to dager, men oppdaget etter å ha kommet tilbake «en rød prikk som beveget seg gjennom terrassegjerdet og langs veggen i min retning», og hevder han ble reddet av å være trent på slike situasjoner. Naboer skal ha fortalt lokalt politi at de hørte lyder av skudd. Gulagu er kjent for å avsløre inhuman behandling av innsatte i fengsler over hele Russland.


  • HAR DU FÅTT MED DEG at Filter har lansert en fast spalte om strømkrisa i Norge og Europa? Den er kompleks og det er ikke alltid så lett å få tak på hva som skjer. Derfor har vi satt journalist Jostein Henriksen til ukentlig å både oppsummere de siste nyhetene og gå i dybden på sentrale temaer. Resultatet er Filter KALDDUSJ, som du kan få i innboksen hver torsdag hvis du blir abonnent. Klikk her for å lese mer!

UIDENTIFISERTE DRONER I NORDSJØEN: Lørdag ble det observert en «svær» drone i nærheten av Kristin-feltet og tirsdag dukket det opp en ny drone som skal ha vært under 50 meter fra Heidrun-plattformen. Det gjør at antallet observasjoner av uidentifiserbare droner innenfor sikkerhetssonen til norske plattformer på sokkelen er oppe i seks, skriver Stavanger AftenbladNettstedet Aldri mer skrev forrige uke at Equinor har slått alarm om droneaktivitet rundt minst tre av energiselskapets plattformer i Nordsjøen. Politiet bekrefter at observasjonene er meldt, men vil ikke si noe om hvordan saken blir fulgt opp.


NY RAPPORT OM RUSBRUKERES MENNESKERETTIGHETER: Norges Institusjon for menneskerettigheter (NIM) har i dag sluppet en rapport der de slår fast at rusbrukeres rettigheter ikke har blitt ivaretatt godt nok. «Personer som bruker ulovlige rusmidler er en stigmatisert, og til tider marginalisert, gruppe. Det er mye som tyder på at denne gruppen møter forskjellsbehandling innenfor en rekke ulike samfunnsområder, blant annet i helsevesenet», skriver rapportforfatterne. NIM har også vurdert menneskerettslige problemstillinger knyttet til politiets tvangsmiddelbruk og straff for mindre mengder narkotika til eget bruk. I rapporten anbefaler NIM at myndighetene må: «gjennomføre grundige menneskerettslige vurderinger når det tas stilling til spørsmål omkring avkriminalisering, og menneskerettslige hensyn bør tillegges vekt». (Les hele rapporten her). 


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.