Putin mobiliserer reservister – fulle fly ut av Russland

PUTIN STRAMMER SKRUSTIKKA: I en forhåndsinnspilt tv-tale som var utsatt fra i går kveld, kunngjorde Russlands president Vladimir Putin i morges en delvis mobilisering som følge av Ukraina-krigen. Mobiliseringen gjelder 300 000 reservister, trår i kraft umiddelbart og gjelder på ubestemt tid, og bare høy alder, svak helse, fengselsdom eller en jobb i rustningsindustrien skal kvalifisere til unntak. 

Kanskje for å forsøke å unngå panikk i befolkningen (direktefly ut av Russland er allerede i ferd med å bli utsolgt) hevder russiske statsmedier at bare vernepliktige og folk med relevant stridserfaring vil få innkallelse – men presidentordren retter seg tydelig mot en langt bredere gruppe av befolkningen, ifølge Financial Times’ Moskva-sjef Max Seddon

Eksperter på de russiske hærstyrkene peker på at det er like viktig at Kreml nå tvinger dagens innrullerte soldater inn i forlengelse av kontraktene deres på ubestemt tid – trolig for å unngå et enormt frafall av vervede når vinteren står for døren.

Putins tale inneholdt ellers de etterhvert velkjente påstandene om at Vesten forsøker å splitte opp Russland, at de planlagte folkeavstemningene om russisk tilhørighet i regioner som Donbass, Kherson og Zaporizjzja skal respekteres, og at Russlands terriotorielle integritet skal forsvares med «alle midler tilgjengelig» (for sikkerhets skyld med en poengtering av at «dette er ikke en bløff»). Det innebærer implisitt en trussel om å ta i bruk atomvåpen dersom ukrainske styrker inntar okkuperte regioner øst i landet (slik de ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.