Putin mener hæren stanset en borgerkrig – men Prigozjin skal ikke straffeforfølges

Vladimir Putins take på hendelsene i Russland i helga er at det russiske militæret heroisk avverget en borgerkrig med sine «klare og koherente» handlinger. Verken folket eller de regulære væpnede styrkene sto på mytteristenes side, erklærte presidenten i en tale til 2500 oppstilte soldater utenfor Kreml i dag. Forsvarsminister Sergej Sjojgu – mannen som Wagner-boss og opprørsleder Jevgenij Prigozjin fremst av alle ville styrte – var blant forsvarstoppene som sto ved Putins side under talen, som også hadde et minutts stillhet til minne om jagerflypilotene som ble skutt ned av Wagner-soldater på vei mot Moskva.

I Prigozjins første og så langt eneste livstegn etter å ha avblåst opprøret lørdag formiddag, en video-oppdatering på Telegram i går kveld, hevder han at det var en enslig «dåre» blant leiesoldatene som sto bak nedskytingen. Det er ikke offentliggjort tapstall, men russiske militærbloggere mener minst 13 mistet livet. Etterretningstjenesten FSB kunngjorde i dag at straffeforfølgelsen av Prigozjin og Wagner-gruppa er stanset, blant annet fordi de kriminelle aktivitetene har opphørt. 

Russlands nasjonalgarde skal ifølge leder Viktor Zolotov forsterkes med stridsvogner og andre tunge våpen i kjølvannet av opprøret, melder The Guardian.


MEN SKAL HUN PÅ SPRINGSTEEN? Både TV 2 og VG har kilder på at det er Lubna Jaffery som ligger an til å erstatte Anette Trettebergstuen som kultur- og likestillingsminister etter statsråd på Slottet i morgen. Den 43 år gamle bergenseren har vært vararepresentant på Hordaland-benken i Stortinget siden 2009, møter for tiden som vara for arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen og er medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Hun har tidligere vært statssekretær i Kulturdepartementet mellom 2009–2012, kjenner ifølge TV 2s ekspert kulturfeltet godt og beskrives som et «trygt valg».
 


  • Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter i juni eller juli, går halve summen til den russiske avisa Mediazona. Den ble stiftet av Pussy Riot-aktivister i 2014 og er nå en av få uavhengige, Putin-kritiske redaksjoner som jobber mot det russiske publikummet. Klikk her for å lese mer!

RIGGET UNDERSØKELSE OM STREAMING AV BARN: To av medlemmene i gruppa i Norges Idrettsforbund (NIF) som skulle finne ut av hva som er barns beste når det gjelder livestrømming av barneidretten, trakk seg fra gruppa fordi de mente kartleggingen var overfladisk og rigget for å gi det svaret forbundet ønsket seg. VG publiserer i dag brevet der Åsmund Sjøberg og Antje Hofgaard fra Norges Bandyforbund forklarer hvorfor de ikke kan stå inne for prosessen. – Jeg prøvde å komme med mine innvendinger mens jeg satt i utvalget, men følte det nesten ble latterliggjort, sier Sjøberg til avisa.

Bakgrunnen for saken er at NIF i en periode lot selskapet MyGame, ved hjelp av automatiserte kameraer, drive storstilt live-overføring og opptak av ungdomsidrett ned til 13-årsalderen. Kampene kunne blant annet ses, enten direkte eller i opptak, med TV 2-abonnementet Play. Ut over de åpenbare personverndilemmaene førte opplegget uunngåelig til en rekke skandaler, blant annet av overføring av spillere som med svært gode grunner hadde motsatt seg det, av spillere enda yngre enn 13, og av dypt problematiske hendelser på banene. Dermed ble det stanset i fjor høst. Nylig kontret NIF med en spørreundersøkelse der det fremgikk at «9 av 10 barn og unge er positive til strømming», men det resultatet kom man fram til ved å bruke et selektivt utvalg og presentere problemstillingen overfladisk i spørreskjemaet og følgeskrivet, mener de to som trakk seg. VG følger saken.


FENGSEL FOR UTSLIPPSJUKS: Tidligere administrerende direktør i Audi, Rupert Stadler, er den første av de tidligere styremedlemmene i Volkswagen-gruppen som er dømt for bedrageri i «Dieselgate» – avsløringene i 2015 av at en rekke tyske bilfabrikanter utformet programvaren i bilene slik at de skulle avgi mindre klimagasser når de ble testet for dette, enn de gjør ved normal bruk. Stadler er i den føderale domstolen i Karlsruhe dømt til ett år og ni måneder fengsel og må betale 1,1 million euro i bot, skriver Reuters