PST-overtar dronesakene – sønn av Putin-alliert arrestert i Finnmark

DRONEFLYVNINGER BLIR PST-SAKER: PST overtar all etterforskning av ulovlig droneaktivitet i Norge, opplyser assisterende PST-sjef Hedvig Moe i ettermiddag. Årsaken er at slike flygninger kan være en del av en kartlegging av norsk infrastruktur med tanke på sabotasje, og sakene bør derfor ses i sammenheng. Moe understreker at PST ser på en sabotasjeaksjon som verste-fall-scenario og at det ikke er noe PST ser som sannsynlig per i dag. 

Sju russere er pågrepet i Norge de siste ukene. Den siste, som ble arrestert i Hammerfest i dag og er er siktet for å ha fløyet drone på Svalbard, er den 47 år gamle sønnen til en nær alliert av Putin som har stått på USAs sanksjonsliste helt siden annekteringen av Krym-halvøya i 2014, ifølge The Barents Observer. Han skal selv ha stått fra i russiske medier som motstander av invasjonen i Ukraina. Mannen er ifølge avisa både britisk og russisk statsborger og bosatt i Italia.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) slo tidligere i dag fast at russere ikke har lov til å fly droner i Norge og at ingen skal fly over viktige installasjoner: «Vi sier nei til det. Vi kommer til å forfølge det. Vi kommer til å stoppe det».


BER VESTEN VÆRE BEREDT: – Atomvåpen-retorikken fra president Putin er farlig, den er uforsvarlig, og derfor må vi ta trusselen seriøst. Det sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i et direktesendt intervju med Deutsche Welle (DW) i går ettermiddag. Stoltenberg kalte de nylige hendelsene i Ukraina, med Russlands delvise mobilisering, annekteringen av ukrainsk territorium i øst og Putins kjernefysiske sabelrasling, for den største eskaleringen siden invasjonsdagen 24. februar. 

Selv om generalsekretærens vurdering er at risikoen for et kjernefysisk angrep fra Russland er lav, vil konsekvensene av et angrep være så store at han mener Vesten må være forberedt på et slikt utfall. Samtidig understreket Stoltenberg at det var viktig å ikke la seg true eller presse av Russland, og sa at «alle nå måtte gjøre mer for Ukraina».

Mandag startet NATO øvelsen «Steadfast Noon» som skal teste forsvarsalliansens evner til kjernefysisk avskrekking. Luftstyrker fra 14 land, inkludert jagerfly, bombefly, tankfly og overvåkingsfly, deltar på øvelsen som varer til 30. oktober. I tillegg til å fly over vertskapsnasjonen Belgia, vil flyene krysse Nordsjøen og Storbritannia. «Steadfast Noon» er en årlig rutineøvelse, og ifølge NATO er ikke den pågående øvelsen knyttet til nylige hendelser.


  • Test et abonnement på Filter Nyheter! Da får du tilgang på interessante og nyttige nyhetsbrev som Fiter X, Filter KONSPI, Filter KAFFE, Filter ANBEFALER Filter KALDDUSJ og ELENDIG FREDAG. Du kan også motta vårt trykte nyhetsmagasin i posten en gang i måneden! Klikk her for å lese mer.

RUSSISK INNRØMMELSE: Han er kjent for sin kyniske holdning til brutal krigføring mot sivile under kampanjene i Syria, men Russlands nye hærsjef i Ukraina, Sergej «General Armageddon» Surovikin, starter sin nye jobb med en oppsiktsvekkende ærlig evaluering av utfordringene han står overfor. I et intervju som ble sendt på tv i Russland i går sier han at situasjonen i Kherson-regionen sør i landet er problematisk, at det snart må tas vanskelige beslutninger om den russiske kontrollen i området (det er uklart om dette refererer til en mulig russisk tilbaketrekning eller om den sivile befolkningen kan vente seg nye luftangrep). 

Den russisk-innsatte borgermesteren i Kherson by og regionsguvernøren varsler i klare ordelag at folk må forberede seg på å flytte til den andre siden av grensa og at et stort slag er nært forestående. En ukrainsk informasjonsblackout i regionen kan tyde på at en ny offensiv er på gang etter at ukranerne sakte, men sikkert har avansert sørover de siste ukene.

Vladimir Putin kunngjorde i dag at det innføres militær unntakstilstand i de fire delvis russisk-okkuperte områdene i Ukraina, samt i seks russiske regioner. Det innebærer at de russisk-innsatte lederne i områdene får ikke nærmere spesifiserte, utvidede fullmakter, og at russiske myndigheter vil kontrollere alle som krysser grensene inn og ut, skriver NRK.


INFLASJONEN NÅR REKORDNIVÅER: Ferske tall fra både Storbritannia og EU viser at prisene nå stiger med rundt 10 prosent i snitt, mer enn på 40 år. Britisk mat og drikke har blitt hele 14,6 prosent dyrere de siste 12 månedene, og Labours næringspolitiske talsmann Jonathan Reynolds sier at selv om mye av årsaken handler om Russlands krigføring i Ukraina, svikter regjeringen totalt i sin respons: «Det du trenger fra myndighetene i slike tider, er først og fremst at de ikke sprenger økonomien helt uten grunn» (med henvisning til Truss-regjeringens budsjettfremleggelse for tre uker siden, som utløste et brutalt fall i pundets vekslingskurs og senere er rodd tilbake med panisk åreføring). Statsministeren, som i dag har fått det glatte lag i spørretimen i Underhuset, lover nå å heve pensjoner i tråd med prisene.

Også i USA er prisstigningen langt fra så kontrollert som optimistisk anlagte observatører kunne få inntrykk av i sommer. Den amerikanske sentralbanken varsler at den setter opp renten med 0,75 prosentenheter i november og kan komme til å sette den ytterligere opp 0,75 prosentenheter i desember, i et drastisk grep for å demme opp for utviklingen. Den dramatiske prisstigningen i USA har direkte effekt på amerikanernes økonomi, men har også store konsekvenser globalt, ettersom flere land er «smittet» av den amerikanske inflasjonen.


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!