PST om 2018: Frykter ulovlige våpen blant norske nynazister og radikalisering i Sverige

Falun 1. mai 2017.

Politiets sikkerhetstjeneste frykter økt aktivitetsnivå i den nazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» i 2018. Selv om PST mener det «lite sannsynlig» at de vil begå terrorhandlinger, er sikkerhetstjenesten urolige for hva enkeltpersoner kan finne på. Det framgår av den ugraderte, årlige trusselvurderingen som ble lagt fram i ettermiddag.  «Trusselen fra høyreekstremister kommer først og fremst fra mobilisering og rekruttering til Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM). Miljøet har som langsiktig mål å etablere en nasjonalsosialistisk stat og gjør dette gjennom organisasjonsbygging og radikalisering. Til tross for at høyreekstreme organisasjoner så langt ikke har oppfordret til terrorhandlinger i Norge, er vi likevel bekymret for at høyreekstremister kan velge å aksjonere på egen hånd. Personer i randsonen av etablerte ekstreme nettverk kan av flere grunner velge å gjennomføre alvorlige voldshandlinger», heter det i trusselvurderingen for 2018. Der framhever PST flere urovekkende trekk med norske høyreekstreme:

  • «Det høyreekstreme miljøet preges av personer som har en fascinasjon for våpen. I 2017 ble det avdekket både lovlige og ulovlige våpen hos norske høyreekstremister. Det er sannsynlig at både lovlige og ulovlige våpen fortsatt vil være tilgjengelige for høyreekstreme i Norge i 2018
  • «Utviklingen for 2018 går i retning av et mer tydelig fiendebilde blant høyreekstreme, rettet mot konkrete personer og grupper. I enkelte miljøer har retorikken det siste året blitt hardere og mer truende»
  • «DNM har tette bånd til den svenske fraksjonen (...) kapasiteten der er større. Dette kan inspirere de norske meningsfellene og kan være en drivkraft til en negativ utvikling».
  • «Vi forventer å se en vedvarende innsats for å rekruttere flere medlemmer. (Til Den n...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.