PST: Miljøpolitikere særlig utsatt for netthat – «trussel mot demokratiet»

PST la fram sin åpne trusselvurdering for 2020 tirsdag.

I sin åpne trusselvurdering for 2020 framhever Politiets sikkerhetstjenesten hvordan hatefulle ytringer, sjikane og trusler preger norsk politikk og at «ytringer som fremmer myndighetshat og bruk av vold mot politikere, er en økende bekymring». «En rekke norske myndighetspersoner vil bli utsatt for hatefulle, sjikanerende og truende hendelser i året som kommer. For enkelte myndighetspersoner vil denne aktiviteten være så omfattende at det påvirker deres deltakelse i samfunnsdebatten», heter det i PSTs vurdering.

Det er hovedsaklig på nett de truende personangrepene kommer, også mot lokalpolitikere. PST mener dette «kan svekke demokratiet fordi flere vegrer seg for å stille til valg, eller for å delta aktivt i samfunnsdebatten».

«Særlig utsatt er unge politikere eller politikere som er engasjert i innvandrings-, miljø- og avgiftspolitikk», heter det i trusselvurderingen.

Trædal: – Bra at PST anerkjenner dette

– I ytterste konsekvens kan det medføre at de slutter i politikken, avstår fra å stille til valg eller avstår fra å delta i offentlige debatter om temaer de vet er betente, sa PSTs seksjonsleder Ane Mannsåker Roald under pressekonferansen tirsdag. Dette skriver sikkerhetstjenesten om det den kaller «en trussel mot demokratiet»:

«Myndighetshat, sjikane, personlig uthenging og truende ytringer mot enkeltpersoner på sosiale medier er blitt dagligdags. Særlig utsatt er unge politikere eller politikere som er engasjert i innvandrings-, miljø- og avgiftspolitikk. Også lokale enkeltsaker eller saker som får innvirkning på enkeltmennesker, ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.