PST: Høyreekstreme like stor terrortrussel som ekstreme islamister i Norge

«Det vurderes nå som like sannsynlig at en terrorhandling vil utføres av høyreekstremister som av ekstreme islamister», skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sin nasjonale trusselvurdering for 2020. PSTs analytikere mener at et eventuelt nytt høyreekstremt angrep her til lands mest sannsynlig vil skje med hjemmelagde bomber, skytevåpen eller bilpåkjørsler. Konklusjonen om at høyreekstremisme og ekstrem islamisme nå må ses på som likestilte terrortrusler i Norge, kommer etter et år preget av en bølge høyreekstreme massedrap internasjonalt og et angrep i Bærum der nynazisten Philip Manshaus hadde planlagt å drepe så mange norske muslimer som mulig for å starte en «rasekrig». Samtidig har antallet islamistiske angrep gått ned.

«Det vurderes som mulig at det finnes personer i begge miljøer som vil forsøke å utføre et terrorangrep mot Norge i det kommende året», skriver sikkerhetstjenesten i trusselvurderingen som ble lagt fram tirsdag ettermiddag.

«Utviklet seg i negativ retning»

I vurderingen skriver PST at «trusselen fra høyreekstreme utviklet seg i negativ retning i løpet av 2019, og har foreløpig resultert i ett terrorangrep».

Det var den 10. august i fjor at Philip Manshaus tok seg inn i al-Noor-moskéen i Bærum etter å ha drept sin egen stesøster. I fengslingsmøter i Oslo tingrett har 22-åringen gjort nazihilsener og begrunnet angrepet i høyreekstrem ideologi.

I den nasjonale trusselvurderingen for 2019 mente sikkerhetstjenesten at det var «lite sannsynlig» at norske høyreekstreme ville forsøke å gjennomføre terrorangrep i løpet av året. Etter moskéangrepet i Bærum ble trusselvurderingen rundt høyreekstreme oppdatert til «mulig».

Også nå mener PST at det er «mulig» at høyreekstremister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge. PST kategoriserer sin trussel...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.