PST har pågrepet mulig russisk agent i Tromsø

HAR PÅGREPET MULIG RUSSISK AGENT: En brasiliansk statsborger er pågrepet i Tromsø, mistenkt for å være i Norge med falsk navn og identitet, og i virkeligheten agent for russisk etterretning. PST mener 39 år gamle José Assis Giammaria er en såkalt «illegalist» – en som har bygd seg opp en identitet som vanlig borger mens han i det stille jobber for utanlandsk etterretning, melder NRKHan kom til Norge høsten 2021 for å forske på oppdrag for Universitetet i Tromsø om blant annet nordområdene og hybride trusler.

Under fengslingsmøtet i dag (som ikke tok direkte stilling til selve anklagen) hadde han ifølge tingretten en opptreden som underbygger mistanken.

PST har samarbeidet med andre lands etterretningstjenester for å avsløre saken. «PST er uroet for at han kan ha tilegnet seg et nettverk og informasjon om Norges politikk i nordområdene. Selv om dette nettverket eller informasjonen bit for bit ikke er en trussel mot rikets sikkerhet, er vi urolige for at informasjonen kan bli misbrukt av Russland», sier assisterande PST-sjef Hedvig Moe.


«BRYLLUPSUNDERSØKELSE» AV RUSSISKE SOLDATER: Russiske myndigheter oppgir ikke tall for hvor mange nye soldater som har blitt sendt til krigen etter at Putin varslet en ny mobilisering av 300 000 flere soldater den 21. september, men Vladimir Putin har uttalt at 222 000 russere så langt har blitt kalt inn. Den uavhengige ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.