PST: Russiske hackere sto bak masse-SMS om koranbrenningshevn

IKKE RELIGIØST MOTIVERT: PST mener en utenlandsk hackergruppe står bak masseutsendelsen av SMSer som oppfordrer muslimsk ungdom til å ta hevn for koranbrenningene. Natt til torsdag gikk meldingen ut til mange norske og danske telefoner. «Det ble fremstilt som om det var ledere i Hizbollah som sto bak oppfordringen. PSTs undersøkelser tyder imidlertid på at det er en utenlandsk hackergruppe som står bak utsendelsen av tekstmeldingene. Hensikten var trolig ikke religiøst motivert», sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NRK.

«Vi ser at hackergruppen opptrer på en plattform som andre hacktivister fra Russland opptrer på», sier sjef for kontraterroravdelingen, Lars Lilleby, til VG.

Sikkerhetssituasjonen og trusselnivået i Norge skal ikke være vesentlig endret.

I Sverige har politiet i dag fått utvidet fullmakt til å foreta kroppsvisitasjoner og ransakinger av biler ved grensen og kreve å få se ID på flyplasser og jernbanestasjoner, i havner og ved trafikkerte bruer til eller fra utlandet. Ifølge statsminister Ulf Kristersson er formålet å hindre at personer med svake koblinger til Sverige kan reise inn i landet for å begå forbrytelser.


ØDELA KRIGSSKIP MED DRONER: Ukrainsk etterretning hevder å ha nøytralisert det store, russiske krigsskipet Olenegorsky Gornyak, og selv en landkrabbe som oss kan se at den båten ikke lenger er sjødyktig (med forbehold om at bildene ikke er uavhengig verifisert). En kilde i etterretningen informerer Reuters om at det var etterretningstjenesten SBU som sto bak sjødroneangrepet i natt, i samarbeid med den ukrainske marinen. Det russiske forsvarsdepartementet kunngjorde i dag tidlig at et slikt angrep hadde funnet sted, men hevdet de ubemannede sjøfarkostene var ødelagt av de russiske krigsskipene. 


WHAT A TIME TO BE ALIVE: I går bekreftet Copernicus Climate Change Service det åpenbare: Juli 2023 ble den varmeste måneden noensinne registrertMåneden slo den tidligere rekorden (satt i 2019) med en margin på 0,33 grader celsius. Ikke bare spesiell i absolutte temperaturer. Juli ble også måneden med det høyeste avviket fra normalen registrert noensinne. Den forrige rekorden ble satt i februar 2016.

Driverne bak alle rekordene er selvfølgelig klimaendringer. Siden april har gjennomsnittlige daglige globale havoverflate-temperaturer holdt rekordnivåer for perioden. Fra midten av mai og utover målte man høyere havoverflatetemperaturer enn noensinne. Rekordene sammenfaller i år med utviklingen av El Niño, som øker sannsynligheten for ekstreme hetebølger både til lands og til havs. I tillegg har vi sett stillestående værsystemer, såkalte «varmebobler», over Europa, Sentral-Asia og sørlige deler av USA.

Hva var så konsekvensene av årets hetebølger? Det kan du lese mer om i ukas utgave av ELENDIG FREDAG, vår faste spalte om klima og miljø.


  • KJØP ABONNEMENT FOR TILGANG TIL VÅRE FASTE SPALTER. For 70 kroner i måneden får du Filter KAFFE hver morgen; Filter KALDDUSJ og Filter ELENDIG FREDAG hver uke. Slik holder du deg oppdatert på energikrisa, klimapolitikken og det generelle nyhetsbildet. Klikk her.

KUNNSKAPSMINISTER MED EGEN KUNNSKAP: Sandra Borch (Sp) overtar ministerposten for forskning og høyere utdanning etter avgåtte Ola Borten Moe, og fikk i dag vinke på Slottsplassen sammen med statsminister Støre og Geir Pollestad (hennes etterfølger som landbruksminister) en uke etter at hun i et intervju med NTB hevdet at fugleinfluensavirus normalt ikke overlever kulde – stikk i strid med etablert vitenskap. (Den sier at virus tvert imot har bedre overlevelsesvilkår når det er kaldt, noe vi som husker Den Store Viruspandemien 2020-21 vet utmerket godt). Konfrontert med blemma av NRK i går, nektet Borch å gi seg: «Klimaet er kjølig slik at mange smittestoff og smittespredere, generelt har vanskeligere for å overleve». Poenget hennes er at fugleinfluensautbruddet i Nord-Norge kan ha sammenheng med klimaendringer og varmere vær, en slutning forskerne har til gode å gjøre. Den nye kunnskapsministerens iver etter å skylde fugledøden på force majeur-årsaker skyldes kanskje at både Vadsø kommune, miljøorganisasjoner og politikere har anklaget myndighetene for å være dårlig forberedt på utbruddet.


SIER DE BOMBER TERRORISTER, MEN DREPER BARN: «Moments after the blast, which shook buildings miles away, a helicopter gunship appeared over the building site, shooting methodically at those who remained alive. Dozens of people, many already injured, died trying to crawl to safety»: The Washington Post har både gruoppvekkende øyenvitneskildringer og dokumentasjon innhentet fra et nettverk av lokale helsearbeidere i Myanmar i sin avsløring av hvor langt militærjuntaen i landet er villig til å gå for å knuse enhver opposisjon. Det inkluderer bruken av termobariske bomber mot landsbyer fulle av sivile og barn.


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!