Provosert over 45-årsgrense for prøverør: – Forestilling om at det ikke er bra med eldre mødre

Øyvind Nytun

Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti jobber nå så fort de bare klarer med å gjennomføre endringer i bioteknologiloven mens det enda er mindretallsregjering i Norge.

26. mai vil bio-trioen, som etter alle solemerker får flertall på stortinget, banke gjennom betydelige endringer innen fosterundersøkelser, eggdonasjon og assistert befruktning - en gjennomdebattert endring ifølge partiene, som hadde vært innført i 2018 hvis ikke KrF hadde gått inn i regjeringen og satt en stopper for det meste.

Øyvind Nytun reagerer på at aldersgrensen for når kvinner får donere egg, er satt fra 25 til 35 år.

Han er fertilitetsdoktor (assistert befruktning, eggdonasjon og gentester), og blant fagpersonene som har fått tilsendt komiteens utkast til innstilling, og jobber med et «høringssvar» til partiene før innstillingen ferdigstilles.

– Vi vet at de beste eggene er i aldersperioden mellom 20 og 30 år. Det burde være åpning for individuelle vurderinger gjort av fagpersoner. Det er så mye ansvar politikerne gir oss ellers, at det bør de også kunne overlate til oss, sier Nytun.

Menn kan donere sæd fra de er myndige. Regjeringen foreslo opprinnelig å skrote den nedre aldersgrensen på 25 år for eggdonorer.

Provosert over 45-årsgrensen

En annen aldersgrense Nytun reagerer på, er den øvre aldersgrensen på 45 år for kvinner som ønsker assistert befruktning. Det er Frp og SV som ønsker dette. – Det handler om en forestilling om at det ikke er bra med eldre mødre. Det provoserer meg litt. I det minste har de skrotet grensen på hvor lenge man får fryse ned egg, på fem år. Det er slikt som får det til å koke hos meg, sier Nytun. Han peker på at mange andre vestlige land setter aldersgrensen mot slutten av førtiårene, typisk rett før kvinner flest når overgangsalderen. – En kreftsyk kvinne på 40 år, som tar ut egg...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.