Dømt for å «rettferdiggjøre» terrorisme: – Vi tapte. Både jeg og advokatene mine, og vi som samfunn

Svetlana Prokopjeva i retten, med en t-skjorte der det står «vi kommer ikke til å holde kjeft» på ulike språk.

NESTEN FEM ÅR har gått siden straffesaken mot meg ble satt i gang, og det er ikke lenger tungt å tenke tilbake på – det er til og med en smule nostalgisk. Hvis det hadde vært mulig, ville jeg uten betenkning ha sagt ja til å gjennomgå alt en gang til – om det bare kunne ha forhindret 24. februar 2022.

Jeg husker denne historien som nok et mislykket forsøk – et av mange – på å avverge den situasjonen som Russland nå befinner seg i. Min kamp mot det undertrykkende maktapparatet – de såkalte lovens håndhevere – handlet nemlig ikke bare om min personlige frihet (hvem bryr seg om det i det store og det hele).

Det var først og fremst en kamp for ytringsfriheten, for retten til å si og mene hva man vil uten å bli straffet for det.

Vi tapte. I dag må Russlands innbyggere ikke bare betale bøter for å ha en annen mening enn den offisielle – de må betale med år av livet sitt. Staten kaster alle som erklærer sin motstand mot krigen i fengsel. For fem år siden virket dette fortsatt utenkelig.

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.