Prisen på «et godt leveår»: Slik prioriterer det norske helsevesenet

Fra avdeling for infeksjonssykdommer ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Sykepleiere og leger i Norge er forberedt på det verste: Kapasiteten i helsevesenet kan bli fullstendig sprengt av koronaepidemien. Til tross for at bare 320 personer per nå er innlagt med koronasmitte, har myndighetene allerede tvunget dem til å prioritere: I spesialisthelsetjenesten er planlagte inngrep redusert til «absolutt nødvendig nivå». Men etter hvert som det blir mer synlig hvor mange milliarder det koster med tiltak som demper epidemien, vokser også debatten om prislappen på å hindre at eldre og syke dør av covid-19 – selv om det slett ikke er så enkelt å definere hvem som er sårbare. Politikerne gjør sitt beste for å unngå «er det verdt det»-diskusjonen, men de vet godt at menneskeliv også på en vanlig dag i norsk helsevesen er en helt konkret diskusjon om kroner og millioner:

– Vi er veldig flinke til å lage oversikt over koronasyke og koronadødsfall. Kanskje vi også burde lage oversikt over dødsfall som kan relateres til omprioriteringer og andre koronatiltak? spør professor i helseøkonomi Bjarne Robberstad.

«Covid-19 er ikke spesielt alvorlig»

Robberstad er ansatt ved institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen. Han er usikker på om helsemyndighetene nå prioriterer rett: – Covid-19 er ikke spesielt alvorlig – det har nest laveste alvorlighetsgrad på en skala fra 1-6. Tap av gode leveår per pasient er lavt: Det dreier seg hovedsakelig om gaml...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.