Pride-terroren: Lite imponert av Mehls løfter

Etter den knusende granskningsrapporten som slo fast at terrorangrepet i fjor kunne vært avverget, lovet justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i Stortinget i dag at oppfølgingsplanen skal være klar om to uker og at første rapportering på planen skal skje 15. august. Opposisjonen var lite imponert over redegjørelsen, og en rekke partier (inkludert SV og Rødt) støtter Høyres initiativ til at kontrollkomiteen skal følge opp saken. – Det er et politisk ansvar å rydde opp etter de anbefalingene som har kommet. Vi vil måle innsatsen i handling, ikke i ord. Denne saken tyder på at ledelsen har vært for svak, sier justispolitisk talsmann Sveinung Stensland i Høyre. Han kalte funnene i granskningen «grov etterretningssvikt».

Venstres Grunde Almeland – som i et følelsesladd innlegg beskrev hvordan angrepet påførte skeive varig utrygghet – etterlyser en beklagelse fra statsråden. – Det hadde vært en anerkjennelse fra øverste hold av alvorligheten i det skeive har gått igjennom. Det koster så lite, men hadde betydd så mye, sa han i Stortinget.

Heller ikke organisasjonen FRI slår seg til ro med Mehls redegjørelse. – Hittil har justisministeren skjøvet ansvaret ned på de underliggende etatene eller sagt at ansvaret er utenfor hennes mandat som justisminister, sier nestleder Marita Holmeset-Varpe i FRI.


  • PS! Vi gratulerer vår søsterpublikasjon NATT&DAG med lanseringen av sin nye medlemsklubb/abonnementsordning/kall-det-hva-du-vil! 
  • For hundre kroner i måneden får du full tilgang til all journalistikken på nattogdag.no, nyhetsbrev i innboksen, prioritert inngang og lav pris på avisas legendariske slippfester, halv pris på Natt&Dag-visninger av fete filmer på Vega kino og månedens utvalgte konsert på Parkteateret, og – ikke minst – eksklusive invitasjoner til en rekke kultureventer i Oslo. OBS! Kjøper du årsabonnement NÅ, får du med festivalpass til Piknik i Parken. Se for eksempel Phoenix, Allah-Lahs, Veronica Maggio og fler i Sofienbergparken – uten ekstra kostnad!
  • Klikk her for å lese mer! 

ATOMVÅPEN I BELARUS: Belarus har ifølge president Aleksandr Lukasjenko mottatt sine første kjernefysiske våpen, utplassert av Russland. Det dreier seg om såkalt taktiske stridshoder, «svake» nok til å kunne brukes på slagmarken uten å ta med samtlige egne soldater i døden (men fortsatt tre ganger kraftigere enn bombene USA slapp over Hiroshima og Nagasaki i 1945, ifølge Lukasjenko). 

Det er første gang Russland plasserer slike våpen utenfor egne grenser siden Sovjetunionens oppløsning. Vladimir Putin har tidligere sagt at våpnene vil forbli under russisk kontroll, og rettferdiggjør utplasseringen med at USA lagrer kjernefysiske våpen i flere europeiske Nato-land. USA kritiserer beslutningen , men sier samtidig at deres egen kjernefysiske politikk ligger fast. Det er heller ikke registrert noen tegn på at Russland vil ta slike våpen i bruk, skriver Reuters.


NYE MULIGHETER FOR SVERIGE: Recep Tayyip Erdogan sitter i dag i sine første høynivåsamtaler om svensk Nato-medlemskap etter valget i mai. Spørsmålet er om den tyrkiske presidenten har myknet sin posisjon om svensk medlemsskap etter å ha sikret seg en ny periode ved makten. 


SKJERPER STRAFFEN: Høyesterett i Sverige skjerper straffen for flere av de som er dømt for medvirkning til kidnappingen og mishandlingen av den 17 år gamle rap-stjerna Nils «Einár» Grönberg i april 2020: Gjenglederen Mario Golzar Mia får ti måneders tillegg på sin fengselsstraff, mens to andre personer har fått skjerpet straffene med åtte og seks måneders fengsel, skriver SVT. Mia er tidligere dømt til ti års fengsel for blant annet bortføring, ran og forsøk på grov utpressing i saken, og må i tillegg betale 3,2 millioner for narkohandel. 

Einár ble drept 21. oktober 2021. Drapet er uoppklart og overføres nå til politiets «cold case»-gruppe, melder svensk TV4.