«Post-apokalyptisk» stemning og råtten rubel: Russere rømmer landet

– Vi står opp om morgenen, men hver dag er det noe som blir avlyst, stengt eller forbudt. Vi har nesten blitt vant til det. Her i Russland hører vi så mange løgner. Noen ganger kan jeg nesten ikke tro på noe som helst.

Det forteller russiske «Mia» i en Skype-videosamtale med Filter Nyheter, mens hun sitter på en café i Moskva. Kaffen hun drikker koster 30 prosent mer enn den gjorde før, og kaféen har ennå ikke rukket å skrive ut nye papirmenyer med de oppdaterte prisene.

Utenfor er flere restauranter og butikker tomme og utstilt med «til leie»-skilt, etter at de vestlige storselskapene trakk seg ut. Alt fra McDonalds og Hennes og Mauritz til Starbucks har stengt. Internasjonale mat- og drikkeleverandører, blant annet Coca-Cola, har fjernet seg fra markedet. Spotify og AirBnb har blokkert tjenestene sine for alle som bor i Russland.

– Det ser ganske trist ut. Nå er det en hel haug med tomme bygninger. Logoene deres henger der fortsatt, men de er stengt, sier Mia, som allerede har bestemt seg for å forlate hjemlandet. Hun ønsker ikke å bli omtalt med sitt ekte navn.

Både boligblokken og busstoppet hennes har vært lyst opp av en stor «Z» – støttesymbolet for Russlands invasjon av Ukraina. Men Mia kjenner ingen som på eget initiativ har valgt å sette opp dette tegnet, og flere mener symbolet i hovedsak spres fra statlig hold.

– Det er nesten så vi vender tilbake til fascismen, mener hun.

Skam og frykt

Filter Nyheter har i videosam...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.