Politivold-offer anmeldte, saken henlagt etter video-tabbe

Onsdag publiserte Dagbladet en oppsiktsvekkende overvåkningsvideo som viste at Kevin Simensen (26) og Kristian Teigen (26) ble utsatt for vold utenfor en bensinstasjon på Kongsberg, og i dag er flere videoer fra hendelsen offentliggjort i andre medier. 

I dag følger Dagbladet opp med at Simensen også anmeldte tjenestepersoner ved Sør-Øst politidistrikt for tjenestefeil, hardhendt og mangelfull oppfølging da han satt i arrest etter voldsepisoden. Anmeldelsen gjaldt uforholdsmessig bruk av makt da Simensen satt i arrest, og at han ikke fikk muligheten til å dusje for å få av seg peppersprayen. Spesialenheten for politisaker, en enhet som undersøker om politiet har brutt loven i tjeneste, har sett på anklagene i forbindelse med den andre straffesaken ved bensinstasjonen og skriver at «ifølge Simensen tok tjenestepersonen tak i den vonde skuldra hans, og skjøv ham nedover gangen og inn på cella». Spesialenheten ble imidlertid tilsendt feil lyd- og bildeopptak da de skulle undersøke anklagene. På grunn av kapasitetsproblemer fikk ikke Spesialenheten sett på det rette opptaket før i januar, og da de oppdaget feilen var allerede opptaket fra Simensens tid i arresten rutinemessig slettet. Saken ble dermed henlagt 21. april. – Sånn er det når det ikke finnes videobevis – da blir du ikke trodd, til tross for at videoen fra bensinstasjonen viser hvordan politiet behandlet meg, sier Simensen til avisa. 

Spesialenheten konkluderer med at det ikke finnes holdepunkter for at tjenestepersonene som håndterte ham opptrådte straffbart, og at maktbruken framstår som «svært begrenset». De skal heller ikke ha funnet opplysninger i PO-logg, arrestjournal eller legejournal som tilsier at Simensen hadde «vesentlige plager som følge av pepperspray».


VIL OVERTA RØRLEDNINGER: Den norske staten signaliserer at den vil nasjonalisere gassinfrastruktur på norsk sokkel. I et brev til eierne av det såkalte Gassled-systemet skriver Olje- og energidepartemenet i et brev i dag at de ønsker å benytte seg av hjemfallsretten når dagens konsesjon utløper i 2028. Gassled omfatter landanleggene på Kårstø og Kollsnes i tillegg til de fleste rørledningene til Storbritannia og kontinentet, og har flere internasjonale investeringsselskaper på eiersiden i tillegg til blant annet Equinor og statlige Petoro. – Vi har nettopp mottatt denne meldingen og er litt overrasket. Norsk petroleumspolitikk har alltid vært drevet frem av private selskaper, med statlig involvering. Dette er et brudd med den tradisjonen, sier konsernsjef Kurt Georgsen i Silex Gas, som eier 6,4 prosent av Gassled og selv er eid av den tyske finansgiganten Allianz, til E24.


  • Gled en venn med et Filter-abonnement! Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter nå, spanderer vi et ekstra årsabonnement du kan gi bort til en venn. Klikk her for å tegne deg (du mottar i etterkant en e-post om hvordan du gir bort gaveabonnementet). TILBUDET GJELDER TIL OG MED SØNDAG.
  • Et abonnement på Filter Nyheter inneholder alle våre eksklusive nyhetsbrev og spalter, pluss vårt månedlige papirmagasin sendt hjem til deg i posten.

INGEN RUSREFORM I ÅR: Da Arbeiderpartiet stanset den forrige regjeringens rusreform ved å stemme nei i Stortinget i 2020, var det med løfte om at partiet ville fremme et eget forslag til reform i 2023. Nå er det klart at det ikke skjer før neste år, melder TV 2«Helse- og omsorgsministeren har satt i gang en rekke store prosjekter i år […] Det handler om rekkefølgen på arbeidet vårt. I år legger vi frem fem stortingsmeldinger, så vi tenker det er fint at Stortinget får litt arbeidsoppgaver også i 2024», er statssekretær Ellen Rønning-Arnesens forklaring på at det tar så lang tid. «Mens regjeringen somler er det mennesker som hver dag får dårligere helsehjelp», sier Venstre-leder Guri Melby til kanalen. 


GÅR AV: BBCs styreleder Richard Sharp går av etter at en granskingskommisjon slår fast at han brøt reglene da han hjalp daværende statsminister Boris Johnson å få et lån på 800 000 pund av en kanadisk mangemillionær. Dette skjedde i 2021, samtidig med at Sharp søkte på vervet i den britiske rikskringkasteren – en rolle statsministeren i prinsipp tildeler – og ble ikke rapportert inn til de som drev rekrutteringsprosessen. Sky News har mer om skandalen.


MASSIVT MISSILANGREP: Folk i Kyiv og en rekke andre byer i sentral- øst- og sør-Ukraina våknet i dag tidlig til luftvernsirener og det første russiske storskala-missilangrepet på to måneder. Minst 12 sivile er drept, blant dem to 10 år gamle barn i Uman nær Tsjerkasy og en toåring i Dnipro. Minst 23 personer er skadet. Flere boligblokker og næringsbygg er rammet. Ukrainas luftforsvar melder at de lyktes å skyte ned 21 av 23 cruisemissiler samt to droner som ble sendt ut fra bombefly over Det kaspiske hav.

De russiske luftangrepene som nærmest daglig tok ut infrastruktur i vinter, har de siste månedene mer eller mindre opphørt totalt. Manko på ammunisjon har vært den rådende forklaringen i vesten.

Samtidig sier Ukrainas forsvarsminister Oleksii Reznikov at landets hærstyrker er i ferd med å avslutte forberedelsene til sin bebudede våroffensiv. Den kan dermed starte så snart været tillater det og kommandørene tar beslutningen. Nato meldte i går at 98 prosent av de lovede våpen- og ammunisjonsforsendelsene er levert.

Foto: Via Dagbladet