Politi på Kongsberg følte han «måtte gå drastisk til verks»

Dagbladet har gjengitt et avhør mellom Spesialenheten for politisaker og politimannen som er tiltalt for vold i den såkalte Kongsberg-saken. Der kommer det fram at politimannen selv opplevde at han «måtte gå drastisk til verks» og at han følte at han ikke hadde noe annet valg enn å bruke teleskopbatong mot Kevin Simensens (26) kropp og hode. Dette «for å få kontroll og avverge angrep mot seg selv», selv om han ifølge avhørsreferatet forsto at «det kan føre til kraniebrudd og skader»

Den nå tiltalte politimannen skal ha beskrevet kollegaene sine som passive og trege, og sammenlignet Kongsberg med Kardemomme by. VG skrev mandag at politimannens patruljekollegaer er av en annen oppfatning, og at de ikke var forberedt på kollegaens plutselige maktutøvelse. 

Politimannen ble suspendert fra stillingen sin da ledelsen så overvåkningsvideoen fra hendelsen, noe han selv har vært uenig i fordi han mener han handlet i nødverge. Etter klage kom han tilbake i en mindre betrodd stilling som etterforsker.


SETTER INN SOLDATER: Det er demonstrasjoner og uro over hele Pakistan etter gårsdagens dramatiske pågripelse av eks-statsminister Imran Khan. Flere enn 1000 Khan-tilhengere skal være arrestert, og i flere provinser er hæren satt inn for å opprettholde orden. Khan er i dag fremstilt for retten på politistasjonen i Islamabad, anklaget for flere tilfeller av korrupsjon under hans tid som statsleder (Khan kom til makten i 2018 og ble avsatt etter et mistillitsvotum i fjor). Hans partifeller, som er møtt med tåregass utenfor rettslokalet, hevder den islamistiske lederen er utsatt for «statlig bortføring» og offer for et politisk motivert komplott hæren og den sittende statsministeren står bak. Også andre topper i Khans parti er arrestert i dag.


  • FILTER ER BEST PÅ PAPIR. Kall oss boomere eller hva du vil: God journalistikk konsumeres best på et medium uten pushvarsler og apper som konkurrerer om oppmerksomheten. Derfor anbefaler 4 av 4 Filter-journalister at du tegner et abonnement på Filters papirmagasin, som månedlig samler våre beste saker i et lekkert designet hefte. Det koster bare en hundrings i måneden, og da får du i tillegg full tilgang til våre populære nyhetsbrev og spalter! Klikk her for å lese mer.

VOLDEN FORTSETTER: Minst en palestiner er drept i pågående israelske luftangrep mot Gaza i dag, sier palestinske helsemyndigheter. Bygninger tilhørende organisasjonen Islamsk hellig krig er blant dem som er rammet. Angrepene har utløst en bølge av raketter fra det Hamas-styrte, beleirede området mot Israel, skriver Al Jazeera«Spenningen er høy, og befolkningen er dypt bekymret etter de israelske angrepen i går. Alt er stengt og folk holder seg hjemme», rapporterer en av den qatarske nyhetskanalens folk inne i Gaza.

Minst 15 ble drept i israelske angrep tirsdag. I natt ble det også drept to palestinere i angrep på Vestbredden.


DA METOO KOM HJEM: Med voldtektsdommen mot Donald Trump er Metoo-bevegelsen på et vis fullendt, skriver kommentator Michelle Goldberg i The New York Times i dag. Hun minner om at det var avsløringen i 2016 av hvordan Trump skrøt av å klå damer i skrittet som var foranledningen til den verdensomspennende kvinnemarsjen etter Trumps president-innvielse, en marsj som i sin tur mobiliserte utallige mennesker til å engasjere seg politisk mot seksuell trakassering. En av dem var nettopp E. Jean Carroll, som i sine memoarer beskrev hvordan Trump forgrep seg på henne i en klesbutikk på Manhattan på midten av nittitallet. 

Det er Trumps påstander om at Carroll lyver om overgrepet som nå har ført ham til retten (ikke fysisk, vel å merke – ekspresidenten har ikke funnet det formålstjenlig å overvære saken) og dømt ham sivilrettslig for overfall og injurier og å betale fem millioner dollar i erstatning. Selv om retten ikke finner det bevist at Trump voldtok Carroll (slik hun hevder) er det første gang Trump dømmes for et av de mange overgrepene mot kvinner han opp gjennom årene er anklaget for. 

Trump selv mener dommen er en del av «heksejakten» mot ham, og advokaten sier den blir anket. De færreste tror den får noe å si for Trumps popularitet eller status som den mest sannsynlige republikanske presidentkandidaten neste år. «Som trafikkdødsfall og, i noe mindre grad, drap med skytevåpen, har (Trumps) evigvarende skandalemaskin blitt normalisert. Hans særegne evne til å stå av kontroverser som ville vært slutten for andre politikere, tas for gitt» skriver kommentator David Smith i The Guardian.

  • Foto: Dagbladet

Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!