Polens statsminister vil stanse våpenhjelpen til Ukraina

Polens statsminister Mateusz Morawieck. Foto: Finnish Government (CC BY 2.0)

DEN POLSKE REGJERINGEN – en av Ukrainas første og største støttespillere i Europa – hevder de stanser all våpenhjelp til landet som følge av disputten om korneksport, og heller prioriterer å bygge opp eget forsvar. 

Bakgrunnen er at polske bønder raser mot lavere kornpriser som følge av at Ukraina eksporterer korn til verdensmarkedene via Øst-Europa, igjen en følge av at Russland har trukket seg fra avtalen om å beskytte korneksport i Svartehavet. «Vi forstår deres problemer, men for oss kommer bøndenes interesser først», uttalte Polens statsminister Mateusz Morawiecki, som søker gjenvalg 15. oktober, på polsk tv i går. 

EU har skjermet østeuropeiske bønder fra kornpriskollaps ved å forby at ukrainsk korn selges i Polen, Ungarn og Slovakia, men avviklet ordningen forrige uke fordi EU-kommisjonen mener den ikke lenger er nødvendig. 

Uten å nevne konkrete stater refererte Volodymyr Zelenskyj til situasjonen på talerstolen i FN onsdag: «Det er alermerende å se hvordan enkelte i Europa spiller ut sin solidaritet i det politiske teateret og skaper en thriller av korn», sa den ukrainske presidenten og anklaget dem for å i realiteten bistå Russland. The Guardian/AFP

RUSSLAND SIER TO krigsskip og 24 mennesker er skadet etter et omfattende ukrainsk droneangrep mot Krym i natt. Totalt skal russisk luftvern ha skutt ned 22 droner, de fleste over Svartehavet og den okkuperte halvøy...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.