Penelope Lea: «Vi trenger at politikerne snakker om klima slik de gjør om korona»

2020 ble et radikalt annerledes og nesten uvirkelig år. Merkelig, mørkt og tidvis miserabelt. Vi tror vi gleder oss like mye som deg til å sette en stor, svart strek over det hele – men først skal vi prøve å sette det i perspektiv. Til det har vi fått med oss et knippe knallfine gjesteskribenter (og én bedriftsintern redaktør), som på hver sin dag, på hver sin måte, bidrar med innsikt og ulike innfallsvinkler: Thina Saltvedt, Preben Aavitsland, Harald S. Klungtveit, Asbjørn Slettemark, Penelope Lea. [sc name="abo-knapper-midt-i-artikkel" ] Penelope Lea |  Skolestreiker og Unicef-ambassadør for barns rettigheter. Teksten er basert på et intervju med Filter Nyheter.  Jeg engasjerte meg i klima- og miljøspørsmålet da jeg var åtte, fordi jeg trengte veldig å se at jeg kunne bidra, og bli hørt. Så ble jeg «hørt», i den forstand at politikerne satt rundt møtebordene og hørte ordene mine. Men det skjedde ingenting. Jeg skjønte at det var noe, men jeg klarte ikke å sette fingeren på det. «Noe» føltes skummelt eller dumt inne i meg da vi snakket. Etterhvert fortalte jeg moren og lillebroren min hvordan det føltes. Det var ulike typer hersketeknikker som jeg ikke klarte å se gjennom, for eksempel å bli klappet på hodet å bli fortalt at «det er så bra at du er engasjert». Det er jo egentlig fint å få høre at det er bra at jeg er engasjert, men når det blir en unnskyldning for å ikke handle, og for å sette punktum for samtalen, så er det veldig frustrerende. Da jeg kom hjem fra klimatoppmøtet for barn og unge, som regjeringen arrangerte etter de første skolestreikene, var jeg utrolig frustrert. Det var ikke reelt. Etterpå, for eksempel i en debatt om iskanten, ble det brukt for å vise til at vi ble «hørt». I september kom det en rapport fra UNICEF som så på hvordan rettighetene er for barn i ulike land i Vesten. Norge scoret bra på det fle...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.