Over 5000 omkommet i flomkatastrofen i Libya

Oversvømte veier etter at stormen Daniel traff den libyske kysten. Foto: Libyske myndigheter.

OMFANGET AV FLOMKATASTROFEN som rammet Derna i Libya søndag, begynner å bli klart for omverdenen: Representanter for regjeringen som styrer øst-Libya melder at det bekreftede antallet omkomne har passert 5300, 25 prosent av bygningene i byen skal rett og slett være borte, mens nødhjelporganisasjonen Røde halvmåne sier mer enn 10 000 er savnet. Ordføreren i byen, som hadde en befolkning på cirka 125 000, forklarer de enorme ødeleggelsene med en svak infrastruktur og at bebyggelsen sto tett i trange gater tett på elva som ble oversvømt da to demninger brast som følge av uværet «Daniel». Øyenvitner beskriver hvordan en voldsom flodbølge skyllet folk som ikke klarte å holde seg fast i hustakene, ut på havet, og arbeidet med å rydde opp alle likene fra såvel sjø som land og under sammenraste strukturer er omfattende. 

Internasjonal hjelp er i ferd med å ankomme, men forsinkes av den vanskelige politiske situasjonen som råder i landet. The Guardian/BBC News/Al Jazeera/Reuters

KRAFTIGE EKSPLOSJONER og påfølgende branner er observert på skipsverftet Sevmorzavod i Sevastopol på Krym-halvøya. 24 personer er skadet, melder de russiske okkupasjonsmyndighetene i byen. Verftet er mye brukt til service og reparasjon av russiske krigsskip i Svartehavet. Russiske statsmedier melder at brua fra Krym til det russiske fastlandet er stengt.

Russiske droner...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.