Opptellingen av 642 millioner stemmer i India er i gang

Narendra Modi. Foto: MEAphotogallery (CC BY-NC-ND 2.0)

OPPTELLING AV STEMMER er i gang i det største demokratiske valget som noensinne har vært avholdt i verden. I seks uker har valglokalene i India vært åpne for landets 970 millioner stemmeberettigede; 642 millioner har avlagt stemme. 

De første tallene som er sluppet (basert på poststemmer, der eldre, statsansatte på jobb utenfor hjem-regionen og personer som tjenestegjør i militæret er overrepresentert) tyder på at partikoalisjonen til statsminister Narendra Modi leder i kampen om 209 av de til sammen 543 mandatene i parlamentets underhus, mens opposisjonen leder i 144.

Målinger har da også gitt Modi – en hindunasjonalist som er anklaget for autoritarianisme og fordommer mot landets religiøse minoriteter, men som også har levert solid økonomisk vekst for verdens mest folkerike land – håp om en historisk tredje periode ved makten. Tidlig formiddag norsk tid er sikrere resultater ventet. BBC News/Reuters

G7-LANDENE GIR SIN FULLE støtte til Joe Bidens siste våpenhvileforslag for Gaza, flere arabiske land er positive og USA prøver å få backing fra FNs sikkerhetsråd. Bidens sikkerhetsrådgiver John Kirby sier det er opp til Hamas å akseptere betingelsene, selv om det har kommet svært blandede signaler også fra makthaverne i Israel.

Fire av de israelske gislene som er kidnappet av Hamas og fortsatt i fangenskap på Gaza er drept, trolig av israelsk ildgivning. 

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.